Nemačka hoće da Srbija odgovornije upravlja javnim finansijama

Nema novih uslova iz Nemačke, a prilikom premijerove posete Berlinu bilo je reči o takozvanom novom ekonomskom upravljanju, po kojem se od svake vlade očekuje odgovornije upravljanje javnim finansijama, kaže Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije.

– Ono o čemu je bilo reči, prilikom premijerove posete Nemačkoj, a odnosi se na proces evropskih integracija, nije puki ‘uslov’, jer nam je svima u interesu da se na tom planu postigne uspeh – rekla je Joksimović za beogradski list „Danas”.
Ministarka je istakla da se radi o ciljevima koji se poklapaju sa ciljevima ove vlade i ciljevima pregovaračkog procesa koji Srbija vodi sa EU.

– Zbog toga je to premijer imao kao ključnu tačku u svom ekspozeu i zato je otvaranje pregovaračkog poglavlja 32 o finansijskoj kontroli jedan od aktuelnih prioriteta u pregovorima – izjavila je Jadranka Joksimović.

Upitana kada će Srbija imati uži pregovarački tim od desetak ili 15 eksperata, kako je najavljivano, ona je rekla da taj tim postoji i njega čine šef pregovaračkog tima, državni sekretari iz ministarstva finansija i spoljnih poslova, šef i sekretar misije pri EU.

– Ono što želimo da uradimo jeste da takvu pregovaračku strukturu obogatimo što boljim poznavaocima prava i politika EU, ali i stručnjacima koji imaju odgovarajući autoritet – naglasila je Joksimović.

Ona je rekla da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena početkom sledeće godine jer je procedura za otvaranje ova dva poglavlja kompleksnija.

Na pitanje da li ima u svim ministarstvima, agencijama, sekretarijatima i ostalim

vladinim telima dovoljno kompetentnih ljudi koji se razumeju u pitanja EU, ministarka je rekla da u ovom trenutku ima, ali da, kako napredujemo ka EU, potreba za kvalitetnim i stručnim kadrom postaje sve veća.

Govoreći o medijskoj slobodi, Joksimović je rekla da je u svakoj demokratskoj državi ta sloboda izuzetno važna i da se, naravno, EU interesuje za stanje u medijima.

– Mislim da ovi poslednji dogadjaji pokazuju da je kritika bila neutemeljena u činjenicama. Smatram da i premijer i svako od ministara ima pravo da iznese svoj stav. Naravno da kada imate snažnu većinu, imate i više obaveza, ali nije valjda zabranjeno odgovoriti na optužbe? To je demokratija – ukrštanje mišljenja i argumenata. Na neki način sam i zadovoljna što je ovako živa javna debata oko slobode mišljenja – ocenila je ministarka.

Na pitanje treba li ministar Nebojša Stefanović da podnese ostavku, s obzirom na sumnju u ispravnost njegovog doktorata, Jadranka Joksimović je rekla da bez jasnih dokaza njoj to liči na indirektni put političke diskreditacije i to u trenutku kada se najavljuje reforma u policiji.

– To je indikativno, s obzirom na to da se na ovaj način tom temom nije bavio niko u vreme kada je sadašnji ministar obavljao funkciju predsednika parlamenta – rekla je Joksimović.loading...