NIKAKVI SKUPI POKLONI, MNOGO JE JEDNOSTAVNIJE: Evo šta će deca pamtiti o vama

Porodica
Pixabay.com

Neće pamtiti sve igračke koje ste im kupili, neće pamtiti sve lepo što ste uradili za njih. Ali, ovo će sigurno zapamtiti!

 

Zajedničke trenutke

Vaše dete se neće sećati tih silnih igračaka koje ste mu kupovali, ali će zauvek pamtiti lepe zajedničke trenutke. Sećaće se kada ste se porodično okupljali na ručku smejući se šalama, sećaće se kada ste zajedno prvi put išli u bioskop jer je tada bilo veoma srećno…

Vaše pozitivne reči

Uvek je poželjno da svom mališanu kažete da ga volite i govorite mu to što češće. Ipak, ono što će dete pamtiti kada poraste je trenutak kada mu kažete da ste ponosni na njega ili onda kada ga pohvalite za njegovo ponašanje prema drugarima, recimo, ili mu kažete da ste oduševljeni što je tako odgovaran. Bilo koja rečenica kojom istaknete pozitivne osobine svog deteta, ostaće mu u glavi do kraja života, budite sigurni.

Kada niste uz njih

Budimo realni, nijedan roditelj ne može (i ne treba, u krajnjem slučaju) da bude uz svoje dete baš svakog trenutka. Ali, s obzirom na to da se većina roditelja da što više bude uz svoje dete, vaš mališan će zapamtiti prvi put kada ode negde bez vas – kada prvi put prespava van kuće, na primer.

Vaše ponašanje u teškim situacijama

Teške i ružne situacije su sastavni i neizbežni deo svačijeg života i, koliko god bi roditelji voleli da zaštite decu od takvih trenutaka, to je nemoguće. Pošto već ne možete da ih “sklonite” od svih ružnih momenata i situacija, obratite pažnju na to kako ćete se ponašati u takvih slučajevima jer je to ono što će vaše dete pamtiti kada poraste. Način na koji se nosite sa problemima, kako se nosite sa teškim situacijama – na primer bolešću nekog člana porodice… to je ono što deca pamte.

Vaše ponašanje prema odraslima

Ako mislite da će klincima nešto da promakne, varate se! Imajte na umu da deca uče od vas, ugledaju se na vas, zato nipošto ne pričajte ružno o drugima pred njima, a prema partneru pokazujte puno ljubavi i poštovanja. To je jedini način da date svom detetu dobar primer jer, ako vičete i stalno se svađate sa odraslima ili ih ogovarate, vaše dete će misliti da je to OK.