Ništa od Šešeljevog povratka: Lider SRS odbio ponudu tribunala

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odbio je danas ponudu Haškog tribunala da zatraži privremeno oslobađanje iz sudskog pritvora do izricanja presude, saopštio je večeras sud u Hagu.

U odgovoru na jučerašnju ponudu suda da zatraži privremeno oslobađanje, Šešelj je praktično odbio da podnese taj zahtev, podvlačeći da ne bi povinovao uslovima koje propisuje Tribunal, čak i u slučaju da bude pušten na privremenu slobodu.

Kao i ranije tokom procesa, Šešelj je posredno zatažio „ukidanje pritvora”, koje, po njegovom tumačenju propisuje međunarodno običajno pravo.

Optuženi je izrazio protest „zbog nedonošenja odluke o ukidanju pritvora i nerazmatranja tog pitanja…Obaveza pretresnog veća bila je da u određenim vremenskim razmacima preispituje odluku o pritvoru i odmah po prestanku razloga za pritvor donese odluku o njegovom ukidanju”.

Šešelj, kako piše u podnesku, „s gnušanjem odbacuje bilo kakve garancije izdajničke, prozapadne vlade u Beogradu”.

Odbacujući većinu uslova koje za privremeno oslobađanje propisuju pravila Tribunala, Šešelj je naglasio da je „jedino ograničenje” ukoliko „pretresno veće odluči da ga privremeno pusti na slobodu” to da „neće napuštati teritoriju Republike Srbije”.

Ostale uslove suda za puštanje na privremenu slobodu, Šešelj je odbacio.

Naglasio je da se „neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanogice, kojima se vređa ljudsko dostojanstvo; da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima; da će davati intervjue novinama; da će gostovati u
televizijskim emisijama i da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud”.

Raspravno veće Tribunala je, juče objavljenom odlukom, pozvalo Šešelja da se izjasni o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti naznačio je da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće „odrediti tačan datum izricanja presude”, zato što je novi sudija Madaje Nijang, zatražio dodatno vreme da se upozna sa čitavim predmetom.

Prema pravilima Tribunala, optuženi može biti pušten na privremenu slobodu isključivo ako sam to zatraži i priloži garancije svoje zemlje da će ga vratiti na nastavak procesa.

U prošlosti, Šešelj je odbijao mogućnost da podnese zahtev za puštanje na privremenu slobodu, tvrdeći da nikada neće tražiti garanciju „izdajničkog režima u Beogradu”. Jednom prilikom, Šešelj je kazao da bi garancije mogao tražiti jedino od „prijatelja srpskog naroda” poput lidera Severne Koreje Kim Džong-Ila ili libijskog vođe
Moamera el Gadafija koji su sada pokojni.

Nekoliko puta, međutim, lider radikala je usmeno od raspravnog veća tražio da mu ukine pritvor, u kojem je, po njegovoj oceni „neopravdano” već 11 godina, ali je Tribunal odbio da razmotri taj predlog, ocenjujući da nije proceduralno ispravan.

U današnjem podnesku, Šešelj je protestovao i zbog toga što u njegovom predmetu dugo, od završnih rečiu martu prošle godine, nije održana statusna konferencija na kojoj bi se raspravljalo i o njegovom zdravstvenom stanju, iako je takvo zasedanje, po pravilima samog suda, kako ih tumači optuženi, obavezno na svaka četiri meseca.

 loading...