NOBELOVAC PRIZNAO: Pogrešio sam što sam podržao bombardovanje Srbije

On je naveo da je 'treći svetski rat u toku' i naglasio da će budući istoričari raspravljati o tome kada je tačno počeo.

Nemački nobelovac Ginter Gras izjavio je da je napravio pogrešnu procenu kada je podržao NATO bombardovanje Srbije 1999. godine i naglasio da bi danas postupio drugačije.
Gras je u intervjuu rekao da je pre 15 godina mislio da postupa ispravno, ali da je to bila pogrešna procena.
– Trebalo je predvideti da će akciju predvoditi Amerika, da se neće zaustaviti na Kosovu i Metohiji i da će se proširiti na Srbiju. To je bila moja pogrešna procena. Danas bih se sa dodatnim iskustvom sa američkim vojnim intervencijama i njihovim posledicama zalagao protiv bombardovanja – rekao je Gras za nedeljnik “Vreme”.
On je naveo da je “treći svetski rat u toku” i naglasio da će budući istoričari raspravljati o tome kada je tačno počeo.
– To je proces koji se razvija tiho i postepeno, koji se proteže od jednog do drugog bojišta koja su daleko jedno od drugoga, a ipak je kod svih očigledna nemoć politike i snaga privrede koja je preuzela primat – objasnio je Gras.
Gras je naglasio da ranije nikome ne bi palo na pamet da konflikt sa Rusijom zbog Ukrajine ima veze sa onim što se dešava u Siriji, a oni su, kako je rekao povezani zbog sveopšte nemoći politike da se problemi reše pregovorima.
– Ako je tu nafta, onda se napada, ako nema nafte, onda ne – zaključio je Gras.