Novozelanđanin koji je voleo Srbiju: Iz Nove Pazove otišao na kobni let malezijskog aviona (FOTO)

'Molim vas, molite se za Srbiju, jer poplave ruše sve pred sobom. Blagoslov za moje prijatelje'... objavio je ovog maja na svom Fejsbuk profilu Robert Ilaj, novozelanđanin poginuo u malezijskom Boingu MH17.

– Molili smo boga da nije ušao u avion. Ubeđivao sam sebe da je možda zakasnio, ali sudbina je htela da iz Srbije ode pravo u smrt – tako počinje ispovest Momir Popović (28) iz Nove Pazove, čiji je prijatelj Robert Ilaj (29) sa Novog Zelanda poginuo u malezijskom putničkom avionu „boing 777″ koga je proteklog četvrtka oborila raketa iznad Ukrajine.

Momir se sa Robertom upoznao prošle godine putem Fejsbuka, jer su obojica držali odgajivačnice rotvajlera. Tada je Robert izrazio želju da dođe u Srbiju i bio je ugošćen u porodici Popović u Novoj Pazovi.

– Prvi put sam ga uživo video prošle godine na aerodromu. Dočekali smo ga kako dolikuje i već tad je govorio da nikada nije naišao na takvo gostoprimstvo. Nije prestajao da priča o tome koliko je oduševljen Srbijom – priča Momir Popović, u čijem porodičnom domu u Novoj Pazovi i dalje vlada muk zbog izgubljenog prijatelja koga su svi prihvatili kao najrođenijeg.

Robert je Srbiju smatrao drugom dimenzijom i zato je rešio da se u nju ponovo vrati. Sa sobom je poveo prijatelja Bila Petersona, kako bi zajedno obišli odgajivačnice.

– Bil nam je rekao da po povratku Robert nije prestajao da priča o našoj zemlji. Bilo mu je čudno to što se mi jedni drugima ne najavljujemo na kafu nedelju dana unapred, već smo spontani i neposredni. Jednom prilikom mu je rekao: „Bil, ja volim taj narod. Oni nemaju mnogo, ali sve što imaju će podeliti sa tobom” – priča Momir, koji nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da je pao avion u kojem je bio Robert.

Ovog mladog čoveka prvi put je u Srbiju dovela ljubav prema psima, a drugi put ljubav prema narodu. Obožavao je da jede roštilj i kajmak, ali i da ujutru ode sam u lokalni kafić i popije domaću kafu. Tada bi upoznavao nove ljude. Ubrzo je postao omiljen među meštanima.

– Kao da je predosetio da će se nešto desiti. Svaki dan je pominjao tešku situaciju u Ukrajini, ali i svoju porodicu. Govorio je da mnogo voli ženu i dvoje dece. Planirao je da ih dovede u Srbiju da osete šta je bezuslovna ljubav. On je bio poseban čovek, pun ljubavi i bilo ga je tako lako voleti – priča Momir, koji je za vest o avionu čuo od Robertove supruge Šerlin.

Robert je sa prijateljem Bilom iz Srije krenuo u Amsterdam, odakle su imali let, ali različitim avionima. Kako nisu živeli na istim ostrvima, Robert je leteo preko Kuala Lumpura, a Bil preko Singapura.

– Kada mi je javljeno da je pao avion, verovao sam da Rob nije u njemu. Meni je poslao poruku da se čujemo kad sleti. Molili smo boga da to nije avion koji je pao, da iz Srbije nije otišao u smrt. Tuga prevelika, tolika da se od nje nećemo dugo oporaviti – priča Momir.

Imao rotvajlere iz Srbije

Robert se trudio da ima najbolje rotvajlere, jer je za cilj imao da unapredi ovu rasu na Novom Zelandu. Tako ga je put i doveo u našu zemlju, a u svojoj odgajivačnici je imao i dva psa iz Srbije. Robert je na putu kroz Holandiju, Nemačku, Austriju, Hrvatsku i Srbiju proveo 24 dana, razgledajući pse i ostvarujući nove kontakte. Ipak, najduže se zadržao ponovo u Srbiji.