Oglasila se i Vesna Pusić: Spoljna politika prema Srbiji ostaje ista, bez obzira na ‘slučaj Šešelj’

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je danas da će spoljna politika Hrvatske prema Srbiji biti ista kao i do sad uprkos 'slučaju Šešelj'.

Pusićeva je ponovila da vlast u Srbiji treba da se ogradi od ratnohuškačkih izjava haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon izlaska iz Haga, iako za njegovo privremeno puštanje na slobodu nije odgovorna.

Ona je pozdravila odluku premijera Zorana Milanovića da ne putuje na samit u Beogradu 16. decembra, na kojem će se s kineskim premijerom susresti 16 premijera srednje i istočne Evrope.

Pusićeva je ocenila da je za Hrvatsku vrlo važna saradnja s Kinom, ali da zbog oduke premijera ona neće biti narušena, te da su kineskoj strani objašnjeni razlozi zbog kojih Milanović ne ide u Beograd.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova potvrdila je da će Hrvatsku predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić, koji je na čelu mešovite komisije za saradnju s Kinom. Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da neće doći na samit u Beogradu, jer je očekivao da se vlast u Srbiji ogradi od istupa Vojislava Šešelja posle puštanja iaz pritvora haškog suda zbog bolesti.

On je ocenio da je izjašnjavanje o Šešeljevim izjavama pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo devedesetih godina.

Njegovu odluku podržao je i predsednik Ivo Josipović. Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori, od početka izazivaju
oštre reakcije u Hrvatskoj.