Oliver Ivanović ostaje u zatvoru, pritvor produžen za još dva meseca

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžen je pritvor za još dva meseca.

Njegov branilac advokat Nebojša Vlajić je izjavio da je odluku o produženju pritvora doneo Euleksov sudija za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. On je precizirao da će pritvor koji je danas Ivanoviću produžen, po novom rešenju trajati do 26. avgusta ove godine.

– Razlozi za produženje pritvora su apsolutno isti kao i u prethodnim rešenjima, sudija uporno ignoriše garancije koje je vlada Republike Srbije dala i tvrdi ono što od početka nije bilo istina, da gospodin Ivanović može pobeći ukoliko se nađe na slobodi ili da će uticati na svedoke – rekao je Vlajić.

On je dodao da se žalba izjavljuje u roku od 24 sata i da će je najverovatnije podneti još u toku današnjeg dana. O žalbi odlučuje Apelacioni sud u Prištini.

Ivanović je podsetimo, 27. januara otišao da da iskaz u policiji u vezi sa sumnjom da je počinio dva krivična dela 1999. i 2000. nakon čega je zadržan, jer je tužilac Euleksa tražio da se Ivanoviću odmah odredi pritvor.

Njegov advokat rekao je tada da optužbe protiv njegovog klijenta nemaju smisla i da je reč o politički motivisanom postupku.
SDP traži hitno puštanje Ivanovića

Građanska inicijativa SDP zatražila je danas da njen lider Oliver Ivanović hitno bude pušten iz pritvora.

– Priznajemo da smo razočarani u pravosuđe u kome vladaju bahatost i pravo sile, a ne sila prava. Priznajemo da smo krivi što smo bar na trenutak poverovali da će predstavnici Euleksovog pravosuđa uspeti da se, posle pet meseci, oslobode pritisaka onih koji utiču na njihove odluke i što smo se ponadali da će biti neutralni što je njihova obaveza – navodi se u saopštenju SDP.

Dodaje se da za pet meseci tužilac nije uspeo da prikupi dokaze protiv Olivera Ivanovića, „jer ih nema”.

– Izgleda da mu ni sa nalaženjem lažnih svedoka ne ide kako treba. Razlozi za produženje pritvora su besmisleni, ali su nažalost jači od pravde, prava, peticije iza koje je stalo preko 10.000 naših sugrađana. Ti besmisleni razlozi jači su i od garancija Vlade Srbije i njenih najviših funkcionera. Sve to uz Oliverovu nevinost bilo je nedovoljno da mu se bar omogući odbrana sa slobode – saopšteno je.

SDP je ocenio da su spremni i da preispitau dalje učešće u kosovskim institucijama, a saradnju sa predstavnicma međunarodne zajednice ograniče samo na pitanja vezana sa oblast poštovanja ljudskih prava.
Đurić razočaran odlukom

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je danas razočaranje zbog odluke da lideru SDP Oliveru Ivanoviću bude produžen pritvor i ocenio da je to novi pritisak na Srbe na Kosovu.

Đurić je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ocenio da je to „veoma loš signal za opštu političku klimu i vladavinu prava na Kosovu i Metohiji”.

– Zabrinjava činjenica da je Ivanović uhapšen krajem januara pod sumnjom da je učestvovao u zločinima počinjenim na Kosovu tokom 1999. i 2000. godine, a da optužnica protiv njega do danas nije podignuta, što opravdava sumnju da se radi o političkom procesu – naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, odluka suda u Kosovskoj Mitrovici uliva strah i nestabilnost u jednom veoma osetljivom trenutku.

Đurić je podsetio da je Vlada Srbije dala garancije da će u slučaju da se Ivanoviću dozvoli odbrana sa slobode, on u svakom trenutku biti dostupan pravosuđu i zatražio da „krajnje sporna odluka o produženju pritvora bude preispitana, odnosno ukinuta”.