OSTRVO LUTAKA i KAPELA OD KOSTIJU: Da li ste znali za ova JEZIVA MESTA koja postoje? (VIDEO)

lutke
printscreen

Od ostrva lutaka do kapele od kostiju, ovo su najjezivija mesta na planeti.

 

1. Staro jevrejsko groblje (Prag)
Sahrane su se održavale na ovom groblju od 1439. do 1787. godine, a na relativnom malom području sahranjeno je 100.000 osoba, te je postavljeno 12.000 nadgrobnih spomenika. Radnici su zatrpavali zemljom stare grobove, a na vrh postavljali nove

Zub vremena i erozija tla učinili su svoje, pa Staro jevrejsko groblje danas izgleda vrlo napučeno i neobično. Kad padne noć podseća na neke strašnije scene iz popularnih horor filmova.

2. Ostrvo lutaka (Meksiko) 
I Isla de las Muñecas, odnosno Ostrvo lutaka mogao bi da posluži kao scenografija nekog jezivog holivudskog filma. Ovo ostrvo blizini Meksiko Sitija sadrži kolekciju od oko hiljadu lutaka koji su nehajno prebačene preko grana stabala. 

Tamo ih je stavio Džulijan Santana Barera koji je 1950. godine počeo da sakuplja odbačene lutke iz kanti za smeće širom Meksiko Sitija. Ovde ih je izložio u želji da donese mir devojčici koja se utopila u blizini. Zanimljivo, i autor kolekcije se takođe utopio u blizini ostrva u septembru 2001. godine.

Get ready to get totally creeped out. ??#halloweenseason #isladelasmuñecas (Produced by @wolffjosh)

A video posted by INSIDER (@thisisinsider) on

3. Kapela od kostiju (Portugal)
Kapela od kostiju je deo crkve Svetog Franje u portugalskom gradu Evora. Kao i pariske katakombe koje skrivaju posmrtne ostatke brojnih osoba koji su ovde prebačeni zbog manjka grobnog prostora u glavnom gradu Francuske, i kapela je dobila svoj poseban izgled iz istog razloga. 

Do 16. veka u okolini ovog portugalskog grada bilo je čak 43 groblja, a u kapeli se danas nalazi kosturi 5000 osoba.

Chapel of bones in Evora. #portugal #chapelofbones #raisethedead

A photo posted by @philjasp on

4. Kipovi u crkvi sv. Jurja (Lukovo)
Zamislite da uđete u napuštenu crkvu, a ona je puna duhova. Upravo bi to moglo da vam se dogodi ako posetite crkvu sv. Jurja u češkom gradiću Lukovu. Ona je napuštena 1968. godine nakon što je propao deo plafona tokom pogrebne svečanosti. 

Umetnik Jakub Hadrava je pre nekoliko godina odlučio da postavi skulpture u nju, koje neodoljivo podsećaju na duhove, i stvaraju jeziv prizor. 

5. Viseći sanduci Sagade (Filipini)
Na ostrvu Luzon skriva se jedno od najzastrašujućih mesta Filipina, koje u prvi plan stavlja drevni pogrebni običaj. Naime, u selu Sagadi stanovništvo podiže i pribija sanduke preminulih na litice, zbog verovanja da će duša pokojnika završiti u raju ako mu bude što bliža. Reč je o prizoru kojeg definitivno ne želite da vidite kada na ovo ostrvo padne noć.