Ovako svetski mediji vide ‘istorijsku posetu’ Rame

Svetske agencije izveštavaju o napetoj atmosferi na konferenciji za novinare srpskog i albanskog premijera, nazivajući ono sto se desilo sukobom i provokacijom tokom 'istorijske posete'.

Britanska agencija Rojters tako prenosi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poziv albanskog kolege Edija Rame da Beograd prizna nezavisnost Kosova nazvao provokacijom.

– Što pre priznate (nezavisnost Kosova) pre ćemo moći da napredujemo – rekao je Rama na “napetoj” zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, a prenosi Rojters.

Vučić je, dodaje se u vesti iz Beograda, Raminu izjava nazvao “provokacijom” i poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Agencija Frans pres je prenela kao hitnu vest da su se srpski i albanski premijer sukobili na konferenciji za novinare oko Kosova.

Agencija izveštava o sukobu premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame povodom Kosova tokom “istorijske posete” Beogradu, prve te vrste nekog albanskog lidera posle 68 godina.

“Vučić se vidljivo iznervirao na konferenciji za štampu pošto je Rama pozvao Srbiju da prizna “neumitnu stvarnost” nezavisnosti Kosova”, navela je francuska agencija.

Britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC) javila je danas da je prvu posetu albanskog zvaničnika Srbiji posle 68 godina obeležila svađa dvojice premijera pred kamerama oko Kosova, dok Dojče vele konstatuje da je propao pokušaj približavanja dve zemlje.

“Prva poseta Srbiji albanskog premijera posle 68 godina pretvorila se u diplomatsku svađu oko statusa Kosova, koja je emitovana uživo na televiziji”, izvestio je BBC.

Britanska televizija navodi da je cilj istorijske posete bio da se ostave po strani nesuglasice posle prošlomesečnog incidenta na utakmici Srbija-Albanija, ali da su se strasti uzburkale kada je Edi Rama izjavio da je nezavisnost Kosova “neumitna” i da “mora biti poštovana”, što je Aleksandar Vučić nazvao “provokacijom”.

“Potom je današnja konferencija za novinare Rame i Vučića prerasla u međusobnu razmenu kritika dvojice lidera”, navedeno je u izveštaju.

Ramina izjava o nezavisnom Kosovu isprovocirala je ljutit odgovor Vučića, koji je rekao da nije očekivao “takvu provokaciju” i pitao kakve veze Albanija ima s Kosovom.

Vučić je poručio da niko neće ponižavati Srbiju, a Rama je odbacio navode da je njegova izjava bila provokativna, preneo je BBC.

Dojče vele je ocenio da na istorijskom sastanku premijera Srbije i Albanije diplomatija nije funkcionisala i da pokušaj približavanja odnosa dve zemlje nije uspeo.

Rama je, kako prenosi nemački radio, morao da zna da se njegova izjava o Kosovu neće dopasti domaćinima pošto je status Kosova za srpsku vladu osetljiva tema.

“Toliko o propalom pokušaju približavanja”, konstatuje Dojče vele i zaključuje da je sve moglo da protekne dobro.

Prištinski mediji preneli su izjave oba premijera, ističući pri tome reči Edija Rame da je “Kosovo realnost čiju su nezavisnost priznale 108 drzave sveta”, ali i reagovanje premijera Srbije Aleksandra Vucica da ” nije očekivao ovakvu provakciju od strane premijera Albanije te da je Kosovo i Metohija deo Srbije”.

Mediji u Prištini opisuju da je u trenutku kada je premijer Albanije govorio o nepovratnom procesu nezavisnosti Kosova premijer Srbije skinuo slušalicu u znak neslaganja sa izjavom Rame.