Roditelje često savladaju emocije kada se njihovo dete povredi, ali takva reakcija mališanima nimalo ne olakšava. Evo šta je najbolje uraditi u takvoj situaciji.

 

Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu kažu da reakcija roditelja kada se dete povredi može da olakša ili pogorša mališanovu bol.

U istraživanju koje je trajalo 18 meseci i u kojem je učestvovalo 92 dece, starosti od jedne do šest godina, a koji su zadobili lakše opekotine, ispostavilo se da roditelji koji su previše uznemireni detetovom povredom, samo pogoršavaju situaciju.

Naime, anksioznost roditelja otežava detetu da se nosi sa situacijom i veoma ih uznemirava. I to je sasvim logično jer, kada dete vidi uplašene roditelje, i samo će biti još uplašenije.

Takve situacije su teške, kako za decu tako i za mame i tate, ali psiholozi savetuju da kada se dete povredi, pokušate da mu odvučete pažnju igračkama, granom, televizijom, razgovorom…

“Naš um ima limit na koliko stvari može da se fokusira odjednom. Zato, kada je preokupiran drugim stvarima, mozak će manje osećati bol jer je fokusiran na druge stvari”, kažu istraživači.

Zbog toga veruju da je najbolje deci odvratiti pažnju od povrede.

Naravno da nije lako ostati miran kada se dete povredi, ali stručnjaci savetuju da se koncentrišete samo na to kako da olakšate i pomognete mališanu, umesto da brinete o ozbiljnosti povrede.