Oralna higijena je veoma važno za opšte zdravlje. Daleko od toga da je reč samo o estetici, karijes na zubima se povezuje i sa srčanim oboljenjima. Da bi vam zubi bili zdravi i lepi, evo saveta poznato stomatologa.

 

Dr Ričard Markez brine o zubima poznatih ličnosti, zovu ga i “Kralj osmeha”, a evo njegovih saveta za oralnu higijenu.

Električna četkiza za zube

Ako inače jako pritežete četkicom kada perete zube, počnite da koristite električnu. Dr Markez kaže da je to najefikasniji način pranja zuba i najbolji način da izbegnete grubo pranje.

Šta zubar zna o vama čim “zinete”
Deset zabluda o higijeni zuba i usta

Pranje dva puta dnevno

Perite zube svako jutro i nekoliko minuta pre nego što legnete u krevet. Ne perite ih duže od tri minuta jer ćete oštetiti zubnu gleđ.

Čišćenje između zuba

Koristite interdentalne četkice ili koncem za zube barem jednom dnevno očistite između zuba, kako biste izbegli stvaranje karijesa i kamenca.

Pravilno ručno pranje

Najefikasnije ćete ih oprati električnom četkicom, ali ako ipak želite da ih perete manuelno, četkica treba da bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Perite zube malim kružnim pokretima, kako biste oprali baš svaki delić zuba.

Odgovarajući pritisak

Ako previše energično i grubo “ribate” zube, oštetićete zubnu gleđ. Sa druge strane, ako ste previše nežni, nećete ukloniti naslage. Dakle, morate da pronađete odgovarajući pritisak.

Topla ili hladna voda

Dr Markez kaže da većina ljudi pere zube hladnom vodom zbog osvežavajućeg osećaja, ali onima koji imaju osetljive zube i desni savetuje da ih peru mlakom vodom.

Krvarenje desni

Mnogi koji imaju problem sa krvarenjem desni, izbegavaju pranje zuba. Dr Markez kaže da treba da ih perete redovno iako je neprijatno i bolno, i da će se vremenom zapaljenje smanjiti, a zubi i desni biti zdraviji.

Ispiranje usta

Stomatolog savetuje da koristite tečnost za ispiranje usta nakon svakog pranja, ali da birate tečnosti koje ne sadrže alkohol.

Paste za izbeljivanje zuba

Dr Markez kaže da ih oprezno koristite i da birate one koje imaju prirodne sastojke poput kalcijum-karbonata i silicijum-dioksida.

Redovne kontrole

On savetuje da obavezno idete na redovne preglede na svakih šest meseci, kako bi vaš stomatolog uklonio sve ono što vi ne možete redovnim pranjem.