Ako ste bar jednom neku uzeli u ruke, sigurno ste primetili da vinske boce imaju udubljenje na dnu.

 

Dugačak elegantan vrat boce, lepo dizajniran čep i još lepša etiketa – svi znamo kako izgleda jedna vinska flaša, zar ne? Ali, da li ste primetili još nešto? Recimo, udubljenje na dnu?

Da li ste se nekada zapitali čemu to brdašce na dnu boce služi? Ako želite da budete pravi vinski ekspert, to morate da znate.

Osim što udubljenje olakšava da držite bocu, tako što ćete u njega smestiti palac dok sipate vino, nekada davno to brdašce je omogućavalo flaši da stoji uspravno. Naime, duvačima stakla je bilo teško da izravnaju celu površinu dna boce, pa su zato taj deo ostavljali uvučen, a “prsten” oko njega su ravnali. Time se i povećava staklena površina oko vina, pa se ono brže hladi i to je dodatna dobra osobina ovog brdašceta.

Ovo udubljenje stvara i optičku iluziju da je boca veća nego što jeste, a uz to ono “hvata” sediment. Vinski talog se skuplja na ovom udubljenju i tako se sprečava da se zameša sa vinom prilikom točenja u čaše.

Uz sve to, brdašce bocu čini otpornijom na visok pritisak, pa tako ona bolje čuva penušava vina poput šampanjca ili proseka.