OVO NISTE MOGLI NI DA ZAMISLITE: Evo ko je bio inspiracija za frizuru princeze Leje (FOTO)

Princeza Leja
en.wikipedia.org

Skorašnja smrt glumice Keri Fišer pokrenula je i priču o tome odakle ideja za njene čuvene punđe koje je nosila kao princeza Leja u filmu Star Wars.

 

Uloga princeze Leje je najpoznatija uloga ove glumice, a s obzirom na to da je njena nedavna smrt iznenadila i rastužila svet, ne čudi što Internet bruji i o tome odakle ideja za legendarnu frizuru koju je imala u tom filmu.

O tome je 2002. godine govorio i režiser filma Star Wars.

“Kada sam radio na tom filmu, želeo sam da napravim nešto drugačije, nešto što već nije trend, pa sam potražio izgled žena koje su učestvovale u Meksičkoj ekspediciji. Te punđe su praktično prekretnica u istoriji Meksika, a posle filma su postale hit”.

Međutim, obožavatelji filma i frizure princeze Leje su malo istraživali i shvatili da “adelitas”, žene koje su učestvovale u revoluciji u Meksiku, nisu nosile takve punđe.

Neke je ova tema toliko zanimala da su počeli da traže informacije na drugom mestu, a profesor afričkih studija Erik Teng uključio se u diskusiju fotografijom sa izložbe Star Wars u Muzeju umetnosti u Denveru.

On je na društvene mreže postavio fotku sa izložbe, uz objašnjenje da je tamo naučio da je frizura princeze Leje bila inspirisana meksičkim revolucionarka.

Povodom ove priče, u zanimljivu debatu na mrežama se uključio i sam Muzej, objašnjavajući da je reč o legendarnoj frizuri, koju su glumici Keri Fišer pravili dva sata.

Iz Muzeja, pak, tvrde da je Džordž Lukas inspiraciju za ovakvu frizuru potražio u izgledu žena iz američkog Hopi plemena.

Predstavnik za medije iz Muzeja umetnosti smatra da je inspiracija bila Klara de la Roća, koja je u Meksiku poznata kao komandant gerile i žena koja je imala veoma važnu ulogu u osvajanju mesta Kuliakan.

“To verovatno nije bila jedina inspiracija za frizuru princeze Leje, ali je sigurno imala velikog uticaja na stvaranje čuvenih punđi”, kažu iz Muzeja.