Pajtić: Potrebna hitna rasprava o Zakonu o radu

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić zatražio je danas od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da obezbede demokratsku javnu raspravu o izmenama Zakona o radu jer se radi o jednom od najvažnijih akata čije odredbe utiču na položaj zaposlenih i živote svih porodica u zemlji.

U izjavi agenciji Beta, Pajtić je ocenio da građani moraju da znaju kakve posledice donose ponuđena rešenja, pitanja radnog staža, uslova otpuštanja, visine otpremnina, prava na godišnji odmor i bolovanje, kao i naknade za smenski i prekovremeni rad, jer te stvari
direktno utiču na budućnost svih građana Srbije.

– Usvajanje izmena ovog zakona u potaji, u leto i usred Svetskog prvenstva u fudbalu, bez javne rasprave i bez demokratskog dijaloga stručnjaka, radnika i poslodavaca – velika je i nedopustiva bezobzirnost i podlost –  rekao je Pajtić.

Predsednik demokrata je ocenio da “treća Vučićeva Vlada nastavlja nizbrdicom prve dve”, odnosno da posluje s najvećim minusom u Evropi i da zadužuje državu sve više i brže.

– Strane investicije su na istorijskom minimumu. Nameti privredi su neizdrživi, a porezi građanima rastu do pucanja. Bar tri četvrtine građana Srbije; koji nisu glasali za SNS – jasno vide i osećaju posledice bezidejne improvizacije, jalove propagande i katastrofalne
politike sve tri Vučićeve vlade – rekao je Pajtić. On je dodao da će zbog toga Demokratska stranka organizovati veliku javnu raspravu o izmenama Zakona o radu.