Plan islamističke grupe ISIL: Srbija će ubrzo biti naš kalifat!

Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dela Ukrajine, kalifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni

Islamistička militantna grupa ISIL, koja je proglasila kalifat, odnosno islamsku državu na teritorijima u Iraku i Siriji, objavila je petogodišnji plan za globalnu dominaciju, prenosi Večernji list. Plan je prikazan na karti sa jasnim obrisima teritorija koje sunitski militanti i njihov vođa Abu Bakr al-Bagdad planiraju da osvoje, a u njih je spada i Srbija.

Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dela Ukrajine, kalifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni.

Al-Baghdad proglašen je kalifom Ibrahimom i vođom “svih muslimana u svetu”, a grupacija je muslimane pozvala da “iskažu vernost” novom vladaru te “odbace demokratiju i ostalo đubre sa zapada”. Nakon proglašenja kalfata, ISIL je promenio ime u “Islamska država”.

Podsetimo, Na čelu ISIL je nemilosrdni, ali i misteriozni Abu Bakr al-Bagdadi, kojeg su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu kao osobi poznatih detalja nema mnogo.

Objavljene su tek dve njegove fotografije, a i njihova autentičnost se dovodi u pitanje, s obzirom da se Baghdadi navodno rietko otkriva i sopstvenim suborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i “Nevidljivi šeik”.

Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv.

“Uhapsili smo ili ubili barem šest ljudi koji su nosili njegovo ime. On je kao utvara koja se stalno negde drugde ukazuje. Više nisam siguran šta je o njemu istina, a šta izmišljotina”, izjavio je nekadašnji zapovednik britanskih specijalnih vojnih snaga ser Grjem Lamb i dodaje da Bagdad kao jedna osoba možda ni ne postoji.

Inače, ISIL je osnovan 2004. godine i odmah tada je postao pridružena članica al-Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim al-Kaidinim operacijama u Iraku, ali u februaru je centrala terorističke mreže koju je osnovao Osama bin Laden objavila da ne želi imati nikakve veze s Bagdadijevom grupom.