Pogledajte: Srpska zastava se vijorila usred Tirane

Ispred novoosveštanog hrama “Vaskrsenja Hristovog” u Tirani grupa mladih pravoslavaca razvila je srpsku zastavu, dok su trajali protesti aktivsta nacionalističke Crveno-crne alijanse protiv prisustva predstavnika SPC.

Delegaciju SPC na osveštanju hrama predvodi srpski patrijarh Irinej, a u delegaciji je i arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako je ranije objavio albanski portal Balkanveb, pozivajući se na izjave aktivista Alijanse, policija je privela više demonstranata, a šestoricu zadržala.

SPC negira istoriju Albanije, Kosovo smatra Srbijom i da je “Srbiji bolje da ostane van Evropske unije nego bez Kosova”, rekli su aktivisti Crveno- crnog saveza.
Oni su posebno zamerili albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na ovaj za Albaniju veoma važan događaj i smatraju to “slučajem bez presedana”.

Aktivisti Crveno-crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše: “Srpski patrijarh je protiv Albanije”.

Nacionalistička Crveno-crna alijansa se zalaže za uniformnu albansku nacionalnu državu u kojoj su svi jednako Albanci po narodnosti, bez ikakvih podela na manjinu i većinu, kao i odgovornu nacionalnu politiku prema Albancima, u prvom redu u Makedoniji za koju bi, kako smatraju, najbolje rešenje bila podela.