Polumrtvog Šešelja iznosili kroz prozor: Skinuli mu pločicu sa imenom jer su ga već otpisali!

'Kad su ga odneli u bolnicu, s njegove ćelije skinuli su pločicu s njegovim imenom. Oni su očekivali da se Šešelj u tu ćeliju više neće raditi' priča Šarović.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj imao bi više šanse da se izbori s tek dijagnostikovanim rakom jetre da u Haškom tribunalu nisu namerno ignorisali njegove zdravstvene probleme, tvrde radikali.

Zamenik šefa SRS Nemanja Šarović saopštio je na konferenciji da je Šešelj nekoliko meseci tražio pregled usled konstantno povišene telesne temperature, ali da su mu lekari rekli da je to potpuno normalno za Holandiju (?!). U prilog priči o lošem tretmanu koji radikal ima u Sheveningenu, Šarović je otkrio da su tamošnji lekari jednom prilikom teško bolesnog Šešelja iznosili kroz prozor jer njegov krevet nije mogao da prođe kroz vrata.

– Šešelj je nekoliko meseci tražio pregled jer je konstantno imao temperaturu između 37 i 38, na šta su mu lekari rekli da je takva temperatura u Holandiji normalna. Međutim, pre mesec dana zatvorski lekar je tokom ultrazvuka nešto pronašao i upisao nekakvu dijagnozu – ispričao je Šarović.

– Šešelj je više puta tražio taj nalaz i posle nekoliko zahteva su mu i dostavili, ali je na mestu gde stoji dijagnoza pre fotokopiranja stavljen beli papir. Dakle, dijagnoza je sakrivena. Oni su ga umirivali tako što su govorili da nije ništa bitno, ali je on insistirao da ode na pregled u civilnu bolnicu i tamo je pre nekoliko dana utvrđena metastaza raka na dva mesta – dodao je Šarović.

On je istakao da medicinska nega koju u Sheveningenu pružaju njegovom šefu nije adekvatna i blagovremena, te da poslednji slučaj nije prvi put da Tribunal neadekvatno postupa prema lideru SRS.

– Šešelj je više puta operisan zbog problema sa srcem. Kad mu je prvi put pozlilo, satima je čekao na medicinsku pomoć, a i kad je ona došla, morao je da čeka više od pet sati kako bi bio prebačen u bolnicu zbog toga što nosila nisu mogla da prođu kroz vrata zatvorske ćelije. Umesto da ga iznesu ta dva metra do nosila, čekali su da dođe ekipa koja će sa prozora da skine rešetke. Posle više sati čekanja, izneli su ga kroz prozor – rekao je Šarović, piše Kurir.

Prema njegovim rečima, Tribunal je tad uradio nesvakidašnju stvar:

– Kad su ga odneli u bolnicu, s njegove ćelije skinuli su pločicu s njegovim imenom. Oni su očekivali da se Šešelj u tu ćeliju više neće raditi – priča Šarović.