PORAŽAVAJUĆE: Više beba u vreme ratova nego danas

U Srbiji je prošle godine rođeno manje dece nego u vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, rekao je za RTS demograf Goran Penev.

– Da bi se natalitet povećao potrebno je promeniti ekonomsku situaciju u zemlji, ali i populacionu politiku koja mora da bude dugoročna – kaže Penev.

Prošle godine je rođeno samo 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine, pokazuju najnoviji rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Od 168 opština u Srbiji u 160 je negativan prirodni priraštaj, a statistika upozorava da porodica u Srbiji u proseku ima jedno i po dete, podaci su Republičkog zavoda za statistiku

Za prostu reprodukciju bi svaka porodica trebalo da ima makar dvoje dece. Da ne bismo nestali kao narod, neophodno je da se u porodici rađa troje ili četvoro dece. Svake godine nestaje grad veličine Ćuprije, Knjaževca, Negotina, upozoravaju stručnjaci.

Demograf iz Instituta društvenih nauka Goran Penev je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da se u prošloj godini rodilo manje dece nego u vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, u vreme bombardovanja Srbije.

– Već godinama je više umrlih nego rođenih, a u Crnoj Travi protekle godine nije rođena nijedna beba. Jedino u beogradskim opštinama Surčin i Zvezdara, u Raškoj, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Bujanovcu i Preševu je pozitivan prirodni priraštaj – ističe Penev.

Srbija ima najstarije stanovništvo u Evropi i svetu.

– U poslednjih 10 godina više od 100.000 ljudi je umrlo, a broj živorođenih stalno opada. Nivo fertiliteta skoro 60 godina je ispod nivoa koji obezbeđuje prostu reporodukciju. To je kako posledica iseljavanja, tako i rađanja u ranijim periodima – upozorava Penev.

Kaže da je kasno da se situacija popravi jer je skoro 60 godina nedovoljno rođenih u Srbiji.

– Potrebna je dugoročna populaciona politika, a ne ‘ad hok’ u svrhe izborne kampanje ali i poboljšanje ekonomske situacije, da bi mladi mogli da formiraju porodicu – zaključuje demograf Penev.