Portparolka u Evropskoj komisiji održala lekciju albanskim novinarima

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je danas, u Briselu ponovila da je EU razočarana zbog prekida utakmice Srbija-Albanija u utorak u Beogradu, i naglasila da se 'politika ne sme voditi provokacijama na stadionu'.

– Ta glavna poruka je bila veoma jasna i ja sam podvukla i nužnost regionalne saradnje, i rekla da mi pozdravljamo planiranu posetu albanskog premijera Edija Rame Srbiji idućih dana – rekla je Maja Kocijančič.

Ona je to rekla pošto su albanski novinari na redovnom brifingu u Evropskoj komisiji zatražili objašnjenje zašto je juče saopštila da su “srpske vlasti pokazale profesionalizam u rešavanju situacije” prilikom prekida fudbalskog susreta Srbija-Albanija.

“Vi ste”, uzvratila je Maja Kocijančič, “promašili našu glavnu jučerašnju poruku, a to je da mi smatramo da se politika ne sme voditi provokacijama na stadionu”.

“Ja vas zaista podstičem”, dodala je ona, “da se usredsredite na to šta je s tim u vezi glavna poruka, a to je da smo mi razočarani onim što se dogodilo i da mi smatramo da se politika ne sme voditi provokacijama na stadionu”.

Albanski novinari su među tim insistirali da “albanskim navijačima nije dozvoljeno da prisutvuju meču, da su srpski navijači izvikivali ‘Smrt Albancima!’, da su na albanske fudbalere bacani predmeti pre pojave ‘drona’ sa zastavom, i da su pripadnici srpske bezbednosti napadali albanske fudbalere”.

– Podvlačim i ono što je tu suština, a to je značaj regionalne saradnje, važnost pomirenja, što su poruke u biti svih politika Evropske unije – predočila je Maja Kocijančič.

Jedan makedonski novinar je takođe zapitao da li će EU osuditi to što je “dronom” sa zastavom “Velike Albanije”, što uključuje teritorije susednih država, upravljao brat premijera Albanije Edija Rame.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je istakla da EU “pozdravlja planiranu posetu premijera Rame Srbiji”.

– I opet ponavljam, da ne bi bilo nesporazuma, vi dobro znate za šta se zalaže Evropska unija i ono što mi činimo se ni na koji način ne menja – naglasila je.

Kocijančič je dodala je da je poseta Rame Beogradu “proces koji treba da se nastavi, a to je vidno naglašeno i u godišnjem izveštaju EK, uz ostale obaveze i uslove za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”.

Novinar makedonske novinske agencije je na brifingu rekao “svi dobro znamo” da je “incident (na utakmici Srbija-Albanija) počeo razvijanjem zastave koja prikazuje teritorijalnu etničku Albaniju, koja uključuje polovinu Makedonije, polovinu Crne Gore, delove Srbije, delove Grčke i ostalo”.

On je zapitao zar s ne mora osuditi to što je “brat albanskog premijera navodio zastavu ‘Velike Albanije’, jer je to stav i veoma opasna stvar posebno na Balkanu gde su zbog teritorija vodjeni ratovi”.

Makedonski novinar je ukazao i na to da je Evropska komisija osudila izjavu prethodnog albanskog premijera Saljija Beriše “koji je rekao da Albanci žele nacionalne granice, u kojima će biti delovi susednih država”.

Pia Arenhilde Hansen, portparolka predsednika EK Žozea Manuela Baroza, odgovorila je da je Maja Kocijančič veoma iscrpno i podrobno iznela stav EU “o ton incidentu koji je za žaljenje, kakvom nema nema na fudbalskom polju”.loading...