Posle kamenica i suzavca, u Mitrovici mirno – Povređeni policajci i novinar (FOTO)

Na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, gde su danas Albanci protestovali i tražili uklanjanje 'Parka mira', situacija je stabilna i mirna. U neredima su povređena dvojica policajaca i jedan novinar.

S južne strane mosta, Albanci su potisnuti u dubine ulice i razbijeni na manje grupe. Tamo ih u blizini mosta više nema. Povlače se i specijalne jedinice američkog Kfora, karabinjeri i pripadnice interventne jedinice KPS-a. I sa severne strane mosta, gde su Srbi pratili razvoj situacije tokom popodneva, nema više okupljenih. Dva policajca i jedan novinar su povređeni, a jedno policijsko vozilo je oštećeno.

Ranije danas, nekoliko stotina Albanaca, okupilo se južno od Ibarskog mosta u Mitrovici. Oni se protive ponovnom postavljanju barikada na mostu koji deli grad na južni, uglavnom albanski, i severni, pretežno srpski deo. Uprkos tome što okupljanje obezbeđuju snage Policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a, došlo je do eskalacija – demonstranti koriste kamenice, a pripadnici snaga su formirali kordon i ispaljuju suzavac. Visoki zvaničnici Kosova oštro osuđuju ponovno postavljanje barikade.

 

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji se nalazi s okupljenim Srbima u blizini mosta preko Ibra, rekao je da podržava svaki vid izražavanja slobodne volje građana i dodao da ne želi da veruje da iza slogana “Ili mi ili vi”, pod kojim se održava protest u južnom delu grada, stoji nešto što nema konotaciju mira.

Rakić je ocenio da je izgradnja “Parka mira” potez ka normalizaciji situacije u Kosovskoj Mitrovici i pozvao prištinske vlasti da ublaže retoriku koja je i dovela do današnjih demonstracija.

 

– Očekivao sam da izgradimo jos lepši i veći park u kome će se igrati i srpska i albanska deca – kazao je Rakić i dodao da mir mora da bude prioritet i da međuetničkih sukoba više ne sme biti.

Demonstranti se protive izgradnji ‘Parka mira’ na tom mostu. Učesnici protesta nose zastave Albanije, SAD i Oslobodilačke vojske Kosova i pevaju pesme koje veličaju tu organizaciju.

U blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, stacionirane su jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici američkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR-a.

 

Na raskrsnici u blizini mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili su se Srbi koji prate razvoj situacije u južnom delu grada.

Učesnici protesta su nešto posle 15 časova na nekoliko minuta pomerili kordon policije koji je stajao ispred njih a jedan Albanac prošao je pored vojnika i počupao nekoliko stabala iz betonskih žardinjera.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je ranije danas da je strpljenju došao kraj i da nova barikada na mostu na Ibru u vidu parka, odmah mora da se ukloni, prenosi radio Kontakt plus.

 

Na mostu se primećuju pojačane snage policije Kosova iz južne i severne policijske stanice.loading...