Na svakom ćošku možete čuti da "nije bilo tako ranije", da "su se stvari promenile", "ni deca nisu kao što su bila"…. Kada je detetu potrebna pomoć pri odrastanju, a stari "principi i metode" više ne važe, kako da kao roditelji reagujete?

 

“Svako vreme ima svoje breme”, narodna izreka koja objašnjava koliko je teško napraviti neke prelaze u životu. Tako svaka promena zahteva prilagođavanje, a kada je u pitanju roditeljstvo s- ve je dosta kompleksnije.

“Toliko se govori o o dečjim pravima. Podrazumeva se da ćete pokušavati da ih poštujete i svom detetu omogućite. Ali zar ne mislite da bi bilo fer da iza svakog dečjeg prava stoji i poneka obaveza? I zašto se nikada ne govori o pravima roditelja? Upravo postavljanje pitanja, osvešćivanja ličnih i društvenih zabluda, uspostavljanje novih obrazaca razumevanja i sebe i dece na nov, kvalitativno drugačiji način, lični razvoj kao osnova za razumevanje i podsticanje razvoja deteta… osnove su programa ‘Svesno roditeljstvo'”, kaže za portal “Super žena” psiholog i pedagog Jelena Holcer, koja će otvoriti festival “Roditeljstvo novog doba”, koji je ovog puta posvećen upravo savremenim metodama roditeljstva.

Naša sagovornica kaže i da deca danas nisu ista kao deca juče.

“Brže misle, radoznalija su, otvorenija, traže drugačiju vrstu pažnje, ne zadovoljavaju se formalnim autoritetima, a njihovo poverenje mora da se zasluži. To su deca novog doba. Ni roditelji danas nisu isti kao roditelji juče. Današnji su zabrinutiji, pod većim stresom, uplašeniji, sa manjkom vremena, a viškom obaveza. Svemu tome se treba prilagoditi”, kaže Jelena Holcer.

Ona savetuje promenu pristupa, usmerenu pažnju i dosta razgovora sa decom. Takođe, kaže i da, iako se od roditelja uvek očekuje da o svom detetu sve znaju, da čak predviđaju, da nikada nisu umorni, besni, nesigurni, iskreno, treba da promene kriterijume i očekivanja.

“Iskreno, da li je tako nešto moguće? Iskreno, nije”, poručuje naša sagovornica.