PREDSTAVLJAMO: Oni su počasni doktori Megatrenda (FOTO)

Skoro je neverovatno da su se poznati francuski dizajner italijanskog porekla, libijski diktator i ljubavnik Ane Bekute našli na istom spisku. Evo šta povezuje ova tri, naizgled potpuno različita gospodina.

Srpski političar i član SPS Milutin Mrkonjić dospeo je u društvo ubijenog libijskog vođe, ali i svetski poznatog dizajnera. Kako je to moguće?

Odgovor je: Megatrend!

Ovaj univerzitet je svu trojicu proglasio „počasnim doktorima”, i to iz sasvim različitih razloga.

Privatni univerzitet Megatrend u Beogradu dodelio je počasni doktorat Moameru Gadafiju 2007. godine. Zvanično objašnjenje bilo je da je doktorat zaslužio zbog projekta navodnjavanja pustinje, ali je očigledno da su iza toga stajali i neki drugi planovi – pokušaj da se privuku libijski studenti na univerzitet u Beogradu, pisala je tada „Slobodna Evropa”.

Francuskom modnom kreatoru Pjer Kardenu Megatrend je titulu počasnog doktora dodelio 2012. godine. On je bio sedmi dobitnik ovog zvanja  a rektor Megatrenda Mića Jovanović istakao je tada da je „Kardenova najveća zasluga to što je modu spustio među običan narod.”

U ovom društvu našao se i Milutin Mrkonjić koji je postao počasni doktor 2009. godine, za 20-i jubilej Megatrend univerziteta, pošto je pre 20 godina bio prvi predsednik Upravnog odbora Megatrenda.

Rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović rekao je tada da se „počasni doktori nauka odlikuju se neiscrpnom energijom, entuzijazmom, vrednoćom”.

Mrkonjić je bio nešto skromniji pa je istakao da je vrlo počastvovan titulom, navodeći da je „u stvari ne zaslužuje”

Mića Jovanović, rektor Megatrenda objasnio je za Slobodnu Evropu da se počasni doktorati dodeljuju  „za civilizacijska dostignuca”.

Ne možemo a da se ne zapitamo: Da li je sledeći počasni doktor Megatrend univerziteta upravo trenutni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović?

 

Ništa novo

I Beogradski univerzitet dodeljuje počasne doktorate, pa je tako doktor 2011. godine postao i Vladimir Putin. Među 90 počasnih doktora BU nalazi se jedan broj državnika, pre svega iz vremena Josipa Broza Tita i nesvrstanih – počasni doktorat imaju bivši predsednici Burme, Indonezije, Grčke, Kenije, Zimbabvea…