Preminuo Miljenko Dereta

Miljenko Dereta je preminuo danas u 64. godini.

Osnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta umro je danas u 64. godini. Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine.

Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio je brojne domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. godine. Bio je član Građanskog saveza Srbije, a potom i predsednik Izvršnog Odbora GS S. Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osnovao je Građanske inicijative.

Pokrenuo je formiranje Federacije NVO Srbije (FENS). Bio je učesnik brojnih domaćih i međunarodnih konferencija i član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces). Bio je član Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport. Predsednik je borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočno evropske mreže građana. Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine bio je član neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.