Prošlo je 15 godina od stravičnog zločina koji nikada nije razjašnjen (VIDEO+AUDIO+FOTO)

Navršilo se tačno 15 godina od ubistva 14 žetelaca u Starom Grackom na KiM. To je samo jedan zločin, u nizu onih počinjen nad Srbima od strane kosovskih Albanaca. Za njega, do danas, niko nije odgovarao, a na dan svirepog ubistva održava se poselo!

Portal KMnovine, preneo je tim povodom nekoliko svedočenja iz tog vremena i neke od događaja koji i dalje potresaju ljude koji žive ili su živeli na teritoriji Kosova i Metohije:

* Portal Dnevno.rs uz dozvolu KMnovine.com, prenosi sadržaj svedočenja. Video i audio zapise svedočenja možete pogledati OVDE.

 

Krvavi petak u Starom Gracku
Na jeziv i okrutan način, 23. jula ubijeno je četrnaestoro Srba iz sela Staro Gracko dok su vršali pšenicu. Vladika Artemije je odmah došao u porodice žrtava i pozdravio ih sa „Pomaže Bog”. Nekolicina mu je odvratila: „Nama ne pomaže”

Kao što to obično rade, meštani sela Staro Gracko i Veliki Alaš u kojima živi oko 400 Srba, četrnaest muškaraca, krenuli su u petak 23. jula oko pet sati popodne da ovršu pšenicu u ataru sela Bujance, gde se nalaze njive nekih od njih. Gracko i Alaš nalaze se na dva kilometra od Lipljana, odnosno desetak kilometara južno od Prištine. Razloga za žurbu bilo je više. Prvi i najbitniji svakako je situacija u njihovom okruženju, koja se u proteklih  nekoliko nedelja dramatično iskomplikovala. Od 20. juna, kada su poslednji, tada jugoslovenski, vojnici i policajci napustili Kosovo, Srbi koji su odlučili da na Kosovu ostanu izloženi su strahovitom maltretiranju od strane albanskih ekstremista, tako da svoje kretanje svode na minimum. Drugi razlog za žurbu je bio što se za vikend očekivala kiša. Oko pola devet uveče njihove porodice počele su da osećaju onu vrstu nelagode koja prethodi velikom strahu.

Već oko devet sati, porodice su bile ozbiljno zabrinute i počele su da zovu štab KFOR-a u Lipljanu. Oni koji su zvali, tvrde da se na telefon javio prevodilac Albanac, te da je na njihove apele odgovorio kako oni ni ne znaju gde je to selo, kako nemaju dovoljno vozila i ljudstva, te da ne mogu da dođu na intervenciju. Meštani su zvali ponovo, takođe bez uspeha, da bi se onda odlučili da sami odu do Lipljana i potraže pomoć direktno od oficira.

U međuvremenu je stigla i patrola KFOR-a koja se uputila ka Bujancu. Posle kratkog vremena u selo je stiglo još pedesetak vozila KFOR-a, tako da je tada već svima bilo jasno da se u Bujancu dogodilo nešto ozbiljno.

Sahrana nesrećnih ljudi

U prisustvu nekoliko stotina meštana i stanovnika Lipljana i okolnih srpskih sela, na seoskom groblju u Starom Gracku u sredu je sahranjeno 14 Srba ubijenih na njivi u petak, 24. jula. Sahrana je obavljena uz povećano obezbeđenje Kfora.

Opelo je služio Njegova svetost patrijarh srpski Pavle, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkopa raško-prizrenskog Artemija i episkopa zahumsko-hercegovačko-primorskog Atanasija.

Služeći opelo, patrijarh srpski Pavle je rekao da se potrude da i na onom svetu steknu večnu kuću, dodajući da bi žalost bila nedostojna da su postradali kao zločinci.

U ime meštana od ubijenih se oprostio Sveta Lalić, koji je rekao da ih sve guši plač zbog pogibije sinova koji su pošli po hlebno žito, glad da narodu utole.

Tela bila masakrirana
Rodbina žrtava tragedije u Starom Gracku, koja je preuzela tela u prištinskom KBC, potvrdila je da su bila masakrirana. Samo četiri tela mogli su da obuku i pripreme za sahranu. Sva ostala, kako je rekao brat jednog od ubijenih, stavljena su u kese.

Nasilje nad preostalim Srbima nikada nije prestalo. Nagazne mine na seoskom groblju pronađene su u još nekoliko navrata a povodom godišnjica i parastosa ubijenim žeteocima.

Crkva na groblju je minirana, spomenici rušeni i skrnavljeni a narod se sa velikim strahom kreće izvan svog sela.

U napadu albanskih terorista, uz prećutnu saglasnost okupacionih snaga, ubijeni su: Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

 

Obeležavanju petnaeste godišnjice ovog masakra, prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, kao i Srbi u albanskim institucijama na Kosovu i Metohiji. Prema mišljenju meštana, čiju bol, tugu, strah i nevericu godine nisu umanjile, predstavnici državnih vlasti nikada nisu pokazali istinsko interesovanje da se zaista kazne počinioci ovog zločina, a oni, prema nekim tvrdnjama, jesu poznati i javnosti i institucijama nadležnim za procesuiranje tih slučajeva.

Tako je 23. jula u Šilovu, na Kosovu i Metohiji, što je lokalna televizija PULS prenosila uživo, organizovano je veliko „poselo”, odnosno festival narodne muzike. Završnica večeri se mogla pratiti i putem interneta – uživo.

U Prištini, takođe na ovaj dan, dvojica Srba iz Babinog Mosta osuđeni su zbog „ratnog zločina” na ukupno 22 godine zatvora. Jovica Dejanović (54) osuđen je na 12 a Đorđa Bojkovića (72) na 10 godina zatvora. Njihov advokat Ljubomir Pantović naglašava da se radi o pravnom skandalu i „mirnodopskom zločinu protiv pravde na štetu dvojice Srba iz Babinog Mosta kod Obilića”, zbog čega je već uložena žalba Vrhovnom sudu Kosova.