Prošlo je 15 godina od ubistva srpskih žetelaca, zločina za koji niko nije odgovarao

Petnaest godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji, biće obeleženo danas parastosom u tom selu.

Parastos, ispred spomen ploče u centru sela, služiće episkop raško-prizrenski Teodosije, a prisustvovaće i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i ministar za povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijeni su na njivi prilikom žetve 23. jula 1999. godine i ovo je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska Kfora u pokrajinu.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine, iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina.

Ubijeni su Milovan Jovanovic, Jovica i Rade Živic, Andrija Odalovic, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janicijevic, Stanimir i Boško Dekic, Saša i Ljubiša Cvejic, Nikola Stojanovic i Miodrag Tepsic.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, što je razlog iz koga Srbi nerado odlaze na groblje.

Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

Među zločine na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.