Protest nezadovoljnih Obrenovčana

Građani Obrenovca organizuju protest nezadovoljni procesom sanacije i obnove u tom gradu, koji je najviše pogođen poplavama.

Njihovi zahtevi su da se građanima pomogne u obnovi kuća i stanova, malim privrednicima da pokrenu proizvodnju, kao i da se promeni način podele humanitarne pomoći preko Crvenog krsta.

Organizator protesta Dragan Murar kaže za B92 da će se njegovi sugrađani okupljati svakog dana ispred opštine Obrenovac, a u ponedeljak će kaže, pred Vladu Srbiju sa svojim zahtevima. Murar naglašava i da će danas tražiti podnošenje ostavke i predsednika i svih odbornika Skupštine opštine Obrenovac.

Murar je kazao da se rokovi koje su nadležni postavili za obnovu neprestano produžavaju ocenivši da Vlada nema predstavu o razmerama „nesreće” i egzistencijalnim problemima Obrenovčana.

– Za svaku potvrdu da bi se nešto jeftinije kupilo čeka se po pet sati u redu – kazao je on, navodeći da onima koji su ostali bez kuća treba gradjevinski materijal, a ne potvrda za kupovinu „jeftinijeg nameštaja”.

On je kazao da je danas od ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina dobio uveravanja da će na sednici Vlade predložiti donošenje Zakona o obnovi zemlje kojim će se rešiti problemi sanacije kuća uništenih u poplavama.

Predsednik opštine miroslav Čučković kaže da je upoznat sa zahtevima protestanata i da ih u potpunosti razume.

Predsednik Srbije je u jučerašnjoj poseti Obrenovcu zamolio gradjane za strpljenje odgovarajući na konstataciju i pitanje novinara da se jedan broj gradjana okupio ispred opštine Obrenovac i pitao kada će biti isporučena humanitarna pomoć i nadoknada za štetu. Nikolić je rekao da će Vlada Srbije sigurno uputiti nekoga da razgovara sa stanovništvom i poručio da uz svu hrabrost koju su pokazali sada pokažu i malo strpljenja.