PROVERENE TEHNIKE: Ovako ćete znati kad vas neko laže

Pinokio
Printscreen/Youtube

Kako prepoznati laž pitanje je na koje bi svako od nas voleo da zna odgovor. Nekada naizgled nemarni pokreti tela mogu da nam u tome pomognu. Evo šta naglašava stručnjak za neverbalnu komunikaciju.

Neverbalna komunikacija predstavlja 93 odsto ukupne komunikacije koju obavljamo i mnogo snažnije nam govori nego bilo kakve reči. Samo ako umemo da na pravi način tumačimo govor tela. Ova veština nam je važna u svim oblastima života: na poslu, prilikom razgovora za nov posao, u partnerskim odnosima, u opštem okruženju.

Poslovni konsultant Marko Burazor održao je stotine treninga i seminara, a gotovo na svakom je bilo pitanje “kako da prepoznam da me laže?”

 

Uoči svog velikog beogradskog seminara Moć govora tela, na kome će govoriti o alatima i pojmovima za pomoć u proceni šta vam druga strana govori, kao i o mikroekspresiji, Burazor je za posetioce portala MONDO izdvojio tri najkarakterističnija znaka da vas neko laže.

1. Ne održavanje kontakta očima
Osoba u momentu kad izgovara laž, nesvesno sklanja pogled i teži da minimizuje kontakt očima jer njen mozak komunicira Ako pogledaš uhvaćen si u laži. Osoba koja laže, svesna je da je kriva i teži da minimizuje osećaj krivice koji nastaje jer je svesna da je upravo slagala.

2. Pokrivanje usta rukom
Često se susrećemo sa situacijom da neku osobu tokom nekog ozbiljnijeg razgovora svrbi nos. Tu osobu u stvari ne svrbi nos već ona teži da prikrije da pokriva usta.

Znak u kojem mozak komunicira da prestanemo da pričamo (“zaustavi se i ne pričaj dalje”) jer nas podsvest podseća da ne govorimo istinu je kad pokrivamo usta.

Isto tako pokrivanjem usta se prigušuje ton onoga što se govori, kako bi poruka koja se odašilje bila sa što više distorzije (iskrivljena).

3. Oblizivanje usana
Usled pojačane nervoze dolazi do sušenja usta i usne duplje. Osoba koja ne govori istinu u velikom broju situacija je nervozna (izuzetak su osobe sa poremećenim moralnim načelima) i samim tim se usta ubrzano suše i dolazi do oblizivanja usana kako bi se napravio prirodan balans.

Prilikom oblizivanja usana dolazi i do pojave stvaranja “zmijskog jezika” koji je jedan od veoma čestih detektora laži pri facijalnoj ekspresiji osobe koja je slagala.

Stari Kinezi su imali običaj da stave šaku pirinča u usta optuženog za laž i ukoliko bi pirinač bio suv ili nedovoljno vlažan kad ga optuženi izbaci, znali su da je slagao.loading...