Punih 35 godina NESTANAK ovog čoveka bio je NAJVEĆA MISTERIJA HLADNOG RATA… Sada je pronađen – ŽIV I ZDRAV!

Vojnik SAD
Beta

Vilijam Hauard Hjuz Junior bio je vojnik SAD zaposlen u najpoverljivijem odeljenju NATO-a tokom Hladnog rata. Leta 1983. ušao je u banku u Albukerkiju, podigao 28 hiljada dolara i... zauvek nestao!

 

Pripadnik američkog ratnog vazduhoplovstva koji je pre 35 godina nestao u saveznoj državi Nju Meksiko pronađen je u Kaliforniji pošto je decenijama koristio lažni identitet, saopštile su vlasti.

Vilijam Hauard Hjuz Junior, koji je svojevremeno prošao najstrožu bezbednosnu proveru, uhapšen je u sredu u svom domu posle istrage prevare, saopštila je kancelarija ratnog vazduhoplovstva za specijalne istrage.

On je posle hapšenja rekao vlastima da je bio depresivan zbog služenja u američkoj vojsci i da je odlučio da ode. Naveo je da je stvorio lažni identitet i da je od nestanka 1983. godine živeo u Kaliforniji.

Na poternici američkog ratnog vazduhopvstva je još nekoliko pripadnika koji su od 80-ih godina u bekstvu iz različitih razloga, od optužbi u vezi s narkoticima do bezbednosnih pitanja.

Vlasti su prošle godine uhvatile jednog od begunaca na Floridi koji je živeo pod lažnim identitetom od 1972. godine.

Optužen je za dezerterstvo, usled čega bi mogao da bude osuđen na pet godina zatvora, na novčanu kaznu i na nečasno otpuštanje iz vojske.

Pre nestanka, radio je na poverljivom planiranju i analizi kontrolnih, komandnih i komunikacionih sistema nadzora u NATO-u tokom Hladnog rata. Bio je specijalista za radare.

U trenutku nestanka bio je 33-godišnji samac, a poslednji put je viđen kako podiže više od 28.000 dolara u Albukerkiju, leta 1983. godine, po povratku sa dvonedeljnog odmora iz Evrope.

Kancelarija ratnog vazduhoplovstva za specijalne istrage navela je da nema nagoveštaja da je Hjuz bio povezan s tadašnjim Sovjetskim Savezom niti da je odao bilo koju poverljivu informaciju.