TAMARA JE OD HOBIJA NAPRAVILA ČUDO: Svojom kreativnošću usrećuje devojke širom SRBIJE (FOTO)

Tamara
instagram.com/rabiosa_bags

Torbe koje ona šije predstavljaju sinonim za kreativnost. Talentovana Beograđanka od običnog hobija napravila je posao, koji obavlja iz ljubavi. Zarada je tu, ali je potreban i novi materijal. Kada se sve sabere i oduzme, prihodi nisu veliki, ali jeste njena želja da prelepom i unikatnom torbom usreći devojke širom Srbije.

 

Ovo je priča o Tamari Likić, tvorcu savršenog modnog detalja bez kojeg žene ne mogu. Čitava ideja o unikatnim torbama nastala je iz ogromne želje da šije garderobu.

– Smatram da je vrlo dobro imati zanat u rukama, pa me je oduvek privlačilo to da znam nešto sama da napravim – započinje Tamara svoju priču za portal Dnevno.rs.

 

Prvi korak ka ostvarenju snova predstavljao je upis na kurs za šivenje. Tako je, ova hrabra Beograđanka, naučila osnove šivenja, završivši početni i srednji nivo kursa. Nakon toga odlučila je da preuzme posao u svoje ruke.

Na početku pokušala sam da napravim nešto sa veštačkom kožom. Kupila sam parče eko kože i napravila svoj prvi neseser. Naravno, kada ga danas pogledam, izgleda očajno, ali on je bio početak “Rabiosa” proizvodnje. Svakim danom sam sve više vežbala, učila o šivenju iz knjiga, sa portala, i tako sam, nakon nekog vremena, samouko napravila i prvu “Rabiosa torbu” – priča o svojim prvim zanatskim koracima ova harizmatična devojka.

Bojažljivo, sa podrškom najbližih, u septembru 2012. godine, Tamara je objavila prvu jesenju kolekciju “Rabiosa torbi”.

A photo posted by RABIOSA (@rabiosa_bags) on

Ono što nam je priznala jeste da početak uopšte nije bio lak.

– Bilo je mnogo ulaganja u sam biznis. Mašine, alat, materijali, kože… Međutim, vremenom se sve isplatilo – iskrena je Tamara i nastavlja da objašnjava koliko joj je vremena bilo potrebno, da na samom startu, sašije torbu.

“Najlepše u ovom poslu je biti sam svoj gazda. Upravo zbog toga što možete da radite kako želite, slušate sebe, svoje ideje i organizujte svoje vreme i posao kako želite.”

– Šivenje jedne torbe oduzimalo je dosta vremena, od pet do šest sati sa pauzama. Naravno, dok se nisam usavršila i ušla u neku rutinu koja danas stane u prosečnih sat ipo vremena – objašnjava ona.

Naše tržište prepuno je talentovanih ljudi punih ideja i preduzimljivosti. Zbog toga Tamari nije bilo lako da na samom startu pridobije mušterije.

Nije lako izaći na tržište sa nekom idejom koja već nije postojala i realizovala se, a da je opet “publika” dobro prihvati. Ulaganja je mnogo, ali se meni pokazalo da je dizajn “Rabiosa” torbi, kao i sama ideja veoma dobro prihvaćena, što ne znači da sam zbog toga sada mirna. Naprotiv, ovo je posao u kojem konstantno morate da pratite trendove, slušate svoju klijentelu, i stalno ubacujete nešto novo tako nikada nećete dosaditi – jasna je Tamara.

Posebne porudžbine predstavljaju najveći izazov za ovu mladu preduzetnicu. A, jedna takva bila da napravi torbu od pravog pitona!

Jedna od omiljenih musterija,Iva i njene Rabiose??

A photo posted by RABIOSA (@rabiosa_bags) on

PRAKTIČNE TORBE NAJTRAŽENIJE

Ukusi su različiti. Svako traži nešto drugačije, nešto jedinstveno. Ipak, Tamara ističe kako njeni kupci nisu previše zahtevni.

Moje mušterije najviše traže manje torbice, praktične, dovoljno velike za mobilni telefon, karmin, ogledalce i ključeve. Dugo su bile nitne u trendu, i to je bila moja svakodnevnica, sada mogu slobodno reći da su to rančevi, manje torbe, lanci, da bude što praktičnije, a opet neobično. Naravno moj “najteži” period jeste vreme matura – naglašava Tamara.

Najponosnija sam bila kada sam napravila torbu po posebnoj porudžbini stare mušterije od pravog pitona! Mušterija nije bila zahtevna, ali je rad sa pravom kožom bio izazov. Na kraju smo obe, što je i najvažnije, bile prezadovoljne – podelila je ona sa nama svoje najteže iskustvo.

Zahvaljujući prezadovoljnim mušterijama, Tamara je brzo shvatila

da je ovo posao koji je ispunjava i ono što zaista želi da radi.

– Kada vidim koliko je mušterija prezadovoljna, kada dobijem pozitivne komentare i kada vidim kako se moj rad nosi i “šeta” ulicama Bepgrada, a i šire – ne postoji lepši osećaj – sa ponosom ističe naša sagovornica.

Kakva kombinacija!:)

A photo posted by RABIOSA (@rabiosa_bags) on

Nije uvek lako, zato je ovaj posao i jedan veliki izazov.

Nekada je teško, ali dobrom organizacijom, ipak sve može da se postigne – jasna je ona.

I za kraj, Tamara nam je otkrila da je njena najveća želja da jednog dana otvori radionicu.

Planova u ovoj sferi posla imam mnogo, širenje biznisa i realizovanje mnogih ideja. Jedna od njih je butik, radionica sa nekoliko radnika, saradnja sa talentovanim ljudima… Ali, toliko za sada, pratite Rabiosu i bićete obavešteni o svemu – kroz osmeh zaključuje priču za Dnevno.rs Tamara Likić.