Rama: Za Srbiju je najbolje da što pre prizna Kosovo

'Što pre Srbija formalno prizna da Kosovo nikad više neće biti njen deo, to je bolje i po Srbiju i po region', rekao je premijer Albanije Edi Rama.

On je dodao i da čvrsto oseća i veruje da su oni to i uradili samo što to nisu rekli, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, Albanija i Srbija moraju da pokušaju da okončaju višedecenijsko uzajamno neprijateljstvo fokusirajući se na bitna pitanja kao što je na primer zajednička želja da uđu u Evropsku uniju, a ne na prošlonedeljne razmirice zbog fudbalske utakmice.

Rama je pozvao Beograd da ponovo razmotri svoj stav prema Kosovu, navodi AP.

On je u intervjuu američkoj agenciji AP rekao da međunarodnom politikom “ne treba da upravljaju fudbalske utakmice”.

Albanski premijer je trebalo da danas stigne u posetu Beogradu, u sklopu napora za ublažavanje tenzija koje su i dalje prisutne u regionu posle ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodi američka agencija.

Ta poseta je, međutim, odložena za 10. novembar nakon incidenta kad je na stadion Partizana, tokom utakmice Srbija-Albanija, doletela letelica sa zastavom takozvane “velike Albanije”.

Rama je istakao da dve zemlje ne mogu nigde da idu odvojeno.

“Zajedno mi možemo da učinimo da EU shvati da je Balkan za nju značajan danas isto koliko je i EU značajna za Balkan”, rekao je on.

Rama je rekao da je “velika Albanija srpska noćna mora, a nikako albanski projekat, niti u Albaniji niti na Kosovu”.

“Ono što treba da nas ujedini je mnogo veće od onog što nas razdvaja. Mi želimo ‘veliku Evropu’ a ne ‘veliku Albaniju’. Mi se za to borimo”, rekao je albanski premijer, prenosi agencija AP.

Pored toga, danas su i Tačijevi ministri stigli u Srbiji, gde će učestvovati na sastanku visokih predstavnika zemalja regiona na nivou ministara.

 loading...