‘Rat je pokrenuo Tuđman, ne Šešelj i Srbija’

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ocenio je da je izjava hrvatskog predsednika Ive Josipovića da je politika lidera SRS-a Vojislava Šešelja bila uzrok rata 1990-tih godina neistinita.

Linta je naveo da ta izjava proizilazi iz lažnog koncepta da je Hrvatska vodila odbrambeni i pravedan rat, a da je Srbija izvršila agresiju.

On je naglasio da brojne činjenice potvrđuju tezu da režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske, a ne Srbija i Srbi iz Hrvatske, koje Zagreb uporno želi predstaviti kao okupatore u sopstvenoj zemlji.

“Strateški cilj Tuđmanovog režima bio je stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Taj cilj Tuđmanov režim je mogao da ostvari samo ratom, što potvrđuje njegova izjava da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela”, podsjetio je Linta.

On je napomenuo da Tuđmanov režim od početka nije smatrao Srbe svojim građanima, nego “remetilačkim faktorom i nerijateljskim telom na organizmu hrvatske države”.

“Iz tog razloga Srbi su na nasilan i nedemokratski način izbačeni iz Ustava 1990. godine kao konstitutivni narod, bez saglasnosti svojih predstavnika u Hrvatskom saboru, i svedeni na nacionalnu manjinu – što je bio početak hrvatskog lova na Srbe”, naglasio je Linta.

On je dodao da Koalicija ne podržava ideju o “velikoj Srbiji”, za koju je rekao da je nerealna i neodgovorna, već politiku aktivne zaštite ljudskih i nacionalnih prava Srba zapadno od Drine i Dunava, izgradnju najbližih odnosa sa Republikom Srpskom i aktivno uključivanje u zaštitu prava prognanih Srba.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je ranije da bi Hrvatska trebalo da pismom upozori Haški tribunalda lider SRS-a Vojislav Šešelj krši uslove privremenog puštanja na slobodu, jer po povratku u Beograd ponovo zaziva politiku mržnje kao u ratnim 1990-im godinama.loading...