Ruski mediji o poseti Putina: Srbi izgubili razum, pomerili čak i datum proslave

Moskovska štampa u izveštaju o poseti Vladimira Putina Beogradu navodi da je zbog njega pomeren datum proslave godišnjice oslobođenja.

– Putin je učestvovao u paradi, grandioznoj za Srbiju, koja je trebalo da se održi 20. oktobra. Ali srpske vlasti su se prilagodile obavezama ruskog predsednika i time izazvale bojažljive i prigušene proteste opozicije, koja ih je kritikovala za rasipanje i predlagala da se novac, umesto na proslavu, potroši na izgradnju dečijih vrtića – piše „Komersant”.

List navodi da su pregovori u Palati Srbija bili kratki, jer je Putin putovao u Milano, gde ga je čekala nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Komersant” piše i da se poseta završila dugo očekivanom paradom i da je Putin, koji je već 20 minuta kasnio na susret s Merkelovom, prestao da se žuri.

– Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca da se oči nisu odvajale od te parade – zaključuje izveštač „Komersanta” i dodaje: „Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni”.

Vladin list „Rosijska gazeta” piše u članku pod nazivom „Rusija ne trguje prijateljstvom”, da je Putin nazvao Srbiju „najbližim saveznikom”.

Dnevnik dodaje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše reči bilo o prijateljstvu i energetici.

– Potrebno je da se naše ekonomske veze razgranaju, čemu doprinosi dosadašnja situacija. Rusija ne bi želela da se produži rat sankcijama sa EU, ali dok je on u toku, takve zemlje, kao što je Srbija, imaju šansu da zauzmu dostojno mesto na ruskom tržištu – piše list.

„Izvestija” piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda i da „odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou”.

„Moskovski komsomoljec” piše da su Putina dočekali u Srbiji kao „pobednika”, i da „takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima”.

– Za zemlju koja teži ulasku u EU, u sadašnjoj situaciji to nije samo gest dobre volje, već herojstvo koje se graniči sa manjkom razuma. Ali za to su srpske vlasti imale svoje razloge – piše list.

Dnevnik navodi da Srbi ne skrivaju da dobri odnosi s Moskvom za njih nisu manje važni nego zbližavanje s EU.

U članku pod nazivom „Srbi su zamolili predsednika Rusije da ih spase od NATO”, „Komsomoljska pravda” piše da su srpske vlasti u znak posebne pažnje prema ruskom lideru, „promenile svoj istorijski kalendar, slaveći svoj praznik četiri dana ranije”.loading...