SAVET: Evo kako da sačuvate vezu

Ljubav
Pixabay.com

Evo o čemu bi trebalo da vodite računa ako želite da vam veza potraje.

 

Svaka poruka izaziva vam leptiriće u stomaku, smešite se po čitav dan i ne možete da dočekate da se ponovo vidite… Ako se ovako osećate, faza “medenog meseca” još traje. Ali, da se ne biste iz te idile sunovratili direktno u fazu pred raskid, evo šta (ne) treba da radite:

Nemojte požurivati stvari. To što želite da provedete svaki slobodan trenutak u društvu osobe koju volite nije razlog da to stvarno i radite. Koliko god da se volite, važno je da oboje i dalje imate stvari u kojima uživate nezavisno od partnera.

Nemojte pretpostavljati da je osoba koju volite savršena.

Prvo, nije, pošto niko od nas nije, a drugo, to može biti težak teret za nju ili njega. U ranim fazama veze svi mi pokušavamo malčice da impresioniramo partnera, ali nemojte biti razočarani ako posle nekog vremena standardi malo opadnu… To je takođe ljudski. Ako očekujete da osoba sa kojom ste u vezi bude sve što vi zamišljate da bi trebalo da bude, ili, još gore, sve ono što vi niste, smeši vam se katastrofa. 

Nemojte biti posesivni.

I ne gurajte nos tamo gde mu nije mesto. Dakle, telefon, profili na društvenim mrežama, džepovi ili tašna su zabranjene zone. Osim toga, osoba sa kojom ste u vezi ima puno pravo na svoj život, što znači da nije dužna da sa vama provodi svaki slobodan trenutak. Ako očekujete (ili zahtevate) od partnera da vam posveti svaki sekund, lako se može desiti da ostanete sami. Niko ne voli naporne, posesivne ljude.

Ne izbegavajte razgovore na ozbiljne teme.

Bez obzira na to što ste trenutno u idiličnoj fazi, nemojte izbegavati teme koje bi kasnije mogle da budu “problematične”. Ako razgovor krene u tom smeru, nemojte po svaku cenu odbijati da popričate o svojim pogledima na brak, decu… Ili, ako ima nešto što vam smeta kod partnera – bolje je da o tome porazgovarate na vreme, nego da odlažete tu temu samo da ne biste kvarili idilu.

Nemojte suviše često pričati o bivšim partnerima.

Ne možete da izbegnete bilo kakav pomen ranijih veza, ali nema potrebe da to ide dalje od usputnog razgovora. Ako vam svaki čas izleti “moja bivša devojka”… ili “moj bivši dečko je”… šta god, vaš novi partner može se osećati neprijatno. Nema potrebe ni da hvalite ni da ogovarate bivšeg partnera. Jer – bivši je, zar ne?

Nemojte lagati. Nikad.

Naročito ne da biste se predstavili kao bolja osoba. Ne možete očekivati da izgradite dobru, zdravu vezu sa nekim u koga ste se zaljubili ako temelj nije iskrenost i poverenje. Od prvog dana.