Sedam godina od proglašenja nezavisnosti Kosova

U Skupštini Kosova danas će biti održana centralna proslava sedme godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tokom dana će biti položeni venci na spomenik prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, prvom komandantu OVK Ademu Jašariju, a biće organizovan i prijem za diplomatski kor i predstavnike institucija.

Filharmonija Kosova će uveče imati koncert.

U svim opštinama na Kosovu će biti položeno cveće na grobove palih u poslednjem ratu, biće održane svečane sednice Skupština opština a uveče, na otvorenom, biće upriličen muzički program.

Iz kabineta gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetije saopšteno je da ove godine opština neće izdvojiti sredstva za proslavu godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova pošto “nema para i zato što se Kosovo suočava sa velikim odlaskom njenih građana u
zapadnoevropske zemlje”, što su opozicione stranke oštro kritikovale.

Istovremeno, portparol Vlade Kosova, ministar za rad i socijalnu zaštitu Arban Abraši, izjavio je da povodom obeležavanja godišnjice proglašenja nezavisnosti neće biti nekih posebnih manifestacija.

Predsednici Kosova Atifeti Jahjagi i građanima čestitke povodom nezavisnosti uputili su predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Pre sedam godina 17. februara, Kosovo je proglasilo nezavisnost koju je do sada priznalo 110 zemalja.

Prvog dana po proglašenju nezavisnosti, Kosovo je priznalo osam zemalja: prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je tada aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti “posvećeno miru i stabilnosti”, a država “formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija”.

Premijeri Kosova i Srbije su 19. aprila 2013. godine, posle pregovora uz posredovanje EU, u Briselu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa dveju strana koji se od tada sprovodi, i nastavili pregovore o rešavanju niza problema.