Sergej Lavrov doputovao u Beograd: Ko ga je dočekao i sa kime će se sastati?

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas oko 15.30 sati u Beograd a dobrodošlicu mu je na aerodromu 'Nikola Tesla' poželeo prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić i Lavrov, koji je došao u dvodnevnu posetu Srbiji, uputiće se sa aerodroma na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence kod Spomenika sovjetskim vojnicima.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, Dačić i Lavrov će imati sastanak u utorak, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije za period 2015-2016. godine.

Tokom posete Beogradu Lavrov će, kako je najavljeno u Moskvi, imati susrete sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

“Tokom posete biće detaljno razmotreni svi aspekti bilateralnih odnosa, procenjen tok realizacije postavljenih zadataka, određeni novi pravci saradnje”, rekao je u Moskvi zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju političke saradnje u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije, koja je bila potpisana 24. maja prošle godine u Sočiju, dodao je portparol ruskog MSP.

Takođe, vodiće se sadržajna diskusija i o međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju na Balkanu.

Važno mesto u dijalogu sa Beogradom tradicionalno zauzima ekonomska saradnja, ističe Lukaševič, napominjući da ona postupno jača.

Obim trgovinske razmene prošle godine, prema podacima Državne carinske službe RF, dostigao je dve milijarde dolara, što je 15 odsto više nego 2012, a taj trend se nastavlja.

Pažnja će posebno biti posvećena projektu “Južni tok”, ali rekonstrukciji srpskih železnica uz pomoć ruskog kredita od 800 miliona dolara.

Lukaševič je podsetio da uspešno radi i rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koji je svoje potencijale pokazao za vreme katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile Srbiju.

Ruski stručnjaci su evakuisali iz poplavljenih oblasti oko tri hiljade civila i dostavili više od 100 tona humanitarne pomoći, prenosi Itar-tass.

“Uzimajući u obzir tesne istorijske i duhovne veze između dve zemlje i dva naroda, posebnu pažnju pridajemo čitavom nizu manifestacija u vezi sa stogodišnjicom od početka Prvog svetskog rata i 70-godišnjicom od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu “, zaključio je Lukaševič.loading...