Šešelj poručio Hagu: Neću da nosim nanogicu, baviću se politikom

Vojislav Šešelj odgovorio je Haškom tribunalu, povodom mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude, da ne prihvata nikakva ograničenja osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je u podnesku Haškom sudu, koji je medijima prosleđen iz SRS, naveo da se ukoliko bude privremeno pušten na slobodu neće javljati policiji, niti nositi elektronsku narukvicu ili druge predmete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo.

On navodi i da će učestvovati u političkom životu Srbije, na javnim skupovima, da će davati intervjue novinama, gostovati u televizijskim emisijama i “javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud”.

Šešelj navodi i da odbacuje bilo kakve garancije vlade u Beogradu.

On je u podnesku protestovao zbog neodržavanja statusnih konferencija u njegovom predmetu nakon iznošenja završnih reči, iako član 65 bis Pravilnika o popstupku i dokazima predviđa da se, nezavisno od faze postupka, statusne konferencije moraju održati u roku ne dužem od 120 dana od poslednje statusne konferencije.

Kako podseća, pravilnik naglašava da su statusne konferencije mesto gde optuženi može pokrenuti pitanja u vezi sa predmetom uključujući zdravstveno stanje i uslove pritvora, a njemu su, istakao je, ta prava uskraćena.

Šešelj protestuje i zbog nedonošenja odluke o ukidanju pritvora, pa čak i nerazmatranja tog pitanja u razmacima koje nalaže međunarodno običajno pravo, jer obaveza pretresnog veća bila je da u određenim vremenskim razmacima preispituje odluku o pritvoru i odmah po prestanku razloga za pritvor donese odluku o njegovom ukidanju.

Pretresno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da se optuženi Šešelj privremeno pusti na slobodu.

Ovaj podnesak su sačinili članovi Stručnog tima Vjerica Radeta, Milan Terzić, Nemanja Šarović, Zoran Krasić.loading...