Sklonili barikadu, Srbi postavili žardinjere sa cvećem (FOTO)

Na sredini glavnog Ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici sa kog je jutros uklonjena betonska barikada upravo se postavljaju betonske žardinjere.

Kako prenose agencije, žardinjere su stavljen sa severne strane donete vozilima JKP „Standard”. Postavljanju žardinjera prisustvuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić i gradonačelnici i predsednici privremenih organa sa severa Kosova.

Novinarima se obratio gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić koji je rekao da je svestan činjenice da je aktivnost koja se sada preduzima „uznemirujuća i neočekivana za većinu stanovnika” i da je zato doneo odluku o izgradnji ƒ„parka mira” kod mosta, u koordinaciji sa državnim vrhom Srbije.

– Mostovi se svuda u svetu grade kako bi povezivali ljude, ali ovaj naš je nažalost vremenom postao simbol razdvajanja i nemogućnosti normalnog i mirnog suživota izmedju pripadnika srpskog i albanskog naroda – kazao je Rakić.

Prema njegovim rečima, ovaj most se ne razlikuje ni po čemu od ostalih koji postoje u gradovima širom Evrope, ali se okolnosti u kojima je izgubio svrhu svog postojanja postavši linija razdvajanja među ljudima, veoma razlikuju u odnosu na okolnosti u kojima na početku 21. veka žive građani, slobodni i demokratski uređenih država.

Pojačano je prisustvo Regionalne policije za sever Kosova i međunarodne zajednice.

Noćas su uklonjene barikade na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Pokrajinski odbor DSS saopštio je da je ƒ„politički cinizam da se javnosti i građanima Srbije predstavlja kako su Srbi sami uklonili barikade” sa mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Bezbednosna situacija u Kosovskoj Mitrovici je stabilna posle postavljanja Parka mira na sredini glavnog Ibarskog mosta, izjavio je šef regionalni komandir
operative za sever Kosovske policije Željko Bojić.

Sa obe strane mosta prisutan su veliki broj broj građana i jake snage bezbednosti.

– Nema nikakvih problema, povećano je prisustvo gradjana, ali ne može da se kaže da se radi o tenzijama, već da je u pitanju radoznalost – rekao je Bojić novinarima.

On je dodao da je povećano prisustvo policajaca, koji će u slučaju potrebe odgovoriti svim zadacima koji se odnose na narušavanje javnog reda i mira.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić uveren je da „nam barikade ne trebaju”, a u izjavi za Tanjug kaže da nema kompletnu informaciju o noćašnjoj akciji, već da je za nju saznao iz medija, ali da je u svakom slučaju pozdravlja, uveren da je rezultat odluka lokalne samouprave.

– Svakako nam treba sloboda kretanja i sve ono što čini normalan život – naglasio je ministar i ponovio da pozdravlja odluku lokalne samouprave u severnoj Mitrovici.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Đorđe Milićević smatra da je to potez koji govori da svi koji žive na prostoru Kosova i Metohije smatraju Srbiju svojom državom i da su opredeljeni za saradnju i mir.

On je novinarima u skupštini rekao da veruje da će Srbi u severnoj Kosovskoj Mitrovici biti bezbedni posle uklanjanja barikada na mostu između severnog i južnog dela grada.

Odluku o uklanjanjuj barikada zamenik šefa poslaničke grupe Nove demokratske stranke Janko Veselinović takođe vidi kao dobru vest, ako, kako je rekao, iza toga stoje građani i ako je to učinjeno dobrovoljno i na miran način.

– Nadamo se da je to tako, i ako je tako, mi to pozdravljamo – naveo je on.

Poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović izjavio je danas da je dobra vest ukoliko su barikade na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici dobrovoljno uklonjene.

– Svaka komunikacija koja se uspostavlja i sloboda kretanja je dobra, ako je uspostavljena na miran način i ako iza toga stoje građani – rekao je Veselinović novinarima u Skupštini Srbije.

Dobra vest je to i za šefa poslaničke grupe SDPS Milorada Mijatovića mada, kako kaže, treba još raditi na stvaranju poverenja između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

On je, međutim, uveren da će bezbednost Srba ovim potezom biti dovedena u pitanja, zbog čega posebno ističe odgovornost međunarodne zajednice.

– Mi imamo garancije međunarodne zajednice i verujemo u njih – rekao je Mijatović ocenjujući da je sprovođenje Briselskog sporazuma proces i da Beograd želi potpunu stabilizaciju stanja na Kosovu i Metohiji.

– Politika Srbije je takva da se konačno na Kosovu može živeti i da mogu da se ostvaruju ljudska i manjinska prava – zakljucio je Mijatović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Petar Petrović, međutim, izjavio danas u skupštini da nije baš bio trenutak za uklanjanje barikada u Kosovskoj Mitrovici te da smatra da će to biti veliki test, pre svega za međunarodnu zajednicu.

– Međunarodna zajednica morati da garantuje i obezbedi da ekstremni Albanci ne prelaze u srpski deo i čine nešto protivzakonito na severu Kosovske Mitrovice – naveo je Petrović naglasivši da je onaj ko je naložio ili dogovorio uklanjenja barikada „mora da snosi sve posledice do kojih eventualno može da dođe”.

Iz Prištine danas pozotivne reakcije na uklanjanjae barikada, tako politički analitičar i Direktor Centra za balkanske studije u Prištini Fadil Lepaja u tome vidi korak dalje u vraćanju verovanja da se zajedno može u Evropu, dok Fatmir Šeholi to tumači kao pobedu progresivnih i proevropskih snaga na obe strane.

– Ukidanje barikade na Ibru predstavlja i simboliku evropske logike na ovim prostorima i nadam se da srednjovjekovne snage sa bilo kojoj strane neće opet ojačati kao opcija koja je već viđena i koja je uzela toliko života i nanela toliko patnje i štete građanima Kosova – navodi Lepaja u izjavi Tanjugu, uveren da samo dve istinski evropski orijentisane strane mogu naći zajedničku formulu ka Evropi.

Analitičar međuetničkih odnosa Fatmir Sseholi uklanjanje barikada tumači kao veliki uspeh svih progresivnih strana na Kosovu.

– Ovakvim pristupima približavamo se civilizovanoj Evropi. Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem pokazuje i na delu da je vreme podela sada istorija, a da je nastupilo vreme renesanse albansko -srpskih odnosa – kaže Šeholi za Tanjug, koji smatra da je zanimljivo što su barikade uklonjene u trenutku kad se očekuje formiranje nove vlade u Prištini.

To je, kako kaže, jasna poruka sa severa da je pružena ruka za integracione procese, a da je sada na potezu nova kosovska vlada, koja, kako on to vidi, treba obavezno da pokaže na delu da fodnovima i budžetom želi maksimalno da podstakne razvoj severnog dela Kosova.

Portparol Kfora pukovnik Andzelo Morcela izjavio je danas da su Srbi sami odlučili da uklone barikadu na mostu na Ibru, a da su odluku doneli nakon više sastanaka predstavnika kosovskih Srba i komandanta Kfora generala Salvatorea Farine.

To je u današnjoj izjavi potvrdio i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić, koji je naveo da je odluka doneta nakon dugih konsultacija i u stalnoj koordinaciji sa državnim vrhom Srbije.