Slovenački ministar za DNEVNO.RS: Nisam znao da se Vučić rugao našoj pomoći tokom poplava

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec ekskluzivno za portal Dnevno.rs otkrio je kako vidi saradnju sa novom vladom Srbije, šta je najveći srpski problem pri ulasku u Evropsku Uniju i šta misli o povratku političara iz devedesetih na vlast u našoj zemlji.

Karl Erjavec, slovenački ministar spoljnih poslova u razgovoru za portal Dnevno.rs istakao je kako ima izuzetno dobru saradnju sa Ivicom Dačićem, i kako je nedavno u Beču, u sedištu Inicijative za saradnju za jugoistočnu Evropu imao priliku da se sretne sa njim i da ugovori smernice buduće slovenačko-srpske saradnje.
Kako vidite saradnju sa novom vladom Srbije?
Imamo odličnu saradnju, skoro sam se sreo sa vašim ministrom spoljnih poslova, gospodinom Dačićem u Beču, a videli smo se i početkom godine dok je još uvek bio premijer. Ja sam tada, kao ministar spoljnih poslova Slovenije došao u posetu Beogradu. Imamo dobru saradnju sa Srbijom, i to ne samo na političkom, već i na ekonomskom nivou. Prilikom poslednjeg susreta sa Dačićem u sedištu Inicijative za saradnju za jugoistočnu Evropu, podržali smo Srbiju na putu ka EU.
Da li je bilo reči i o poplavama koje su nedavno zadesile Srbiju?
Kako da ne! Dugo smo razgovarali o velikoj katastrofi koja vam se desila. Slovenija je mnogo pomogla, i bili smo među prvim državama koje su poslale pomoć Srbiji. Sa Dačićem smo razgovarali i o tome da ćemo i nakon poplava ostvariti saradnju na nivou eksperta, odnosno pokušati da rešimo pitanje kako sprečiti takve katastrofe, jer i mi u Sloveniji imamo iskustva sa poplavama.
Komentar Aleksandra Vučića na prvoj javnoj konferenciji za štampu tokom poplava bio je „Slovenci su kuvare poslali”, što su mnogi smatrali malicioznim I sarkastičnim. Šta Vi mislite o tome?
Nisam znao da je Aleksandar Vučić rekao tako nešto. Zbog toga ne bih sada davao nikakav komentar.

Koja je najvažnija stvar koju Srbija mora da ostvari kako bi dobila datum za ulazak u Evropsku uniju?
Mislim da je vrlo važno to što Srbija ima status kandidata. Imali smo tešku borbu oko toga, jer su se neke članice protivile, smatrale su da je to previše brzo. Treba da se napravi mnogo reformi. Najveći srpski problem su reforma sudstva, ali i borba protiv korupcije. Ekologija je takođe veoma važna. Sve to je veoma teško postići, potrebna vam pomoć slovenačkih eksperata.
Važne su institucionalne reforme, u ekonomiji, zdravstva, pravosuđa.
Danas su na vlasti u Srbiji pojedinci koji su na neki način obeležili mračan period devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji. Šta mislite o njihovom novom poglavlju, kao i o saradnji Slovenije i drugih bivših jugoslovenskih republika sa tim ljudima?
Izbori su tu da bi ljudi odlučili koga žele na vlasti. U ovom trenutku teško da mogu da procenim da li će to što su oni na vlasti uticati na saradnju sa Slovenijom, ili sa državnim vrhom bilo koje od bivših republika.