Srbija ne može još dugo da ostane neutralna: Ili EU ili Rusija

Obaranje malezijskog aviona na istoku Ukrajine moglo bi da dovede do novog pritiska Vašingtona i Brisela da se Beograd priključima sankcijama protiv Rusije, piše današnja beogradska štampa.

Blic navodi da je Srbija sve manje u poziciji da balansira i ostane neutralna i da „zaoštravanjem odnosa Vašingtona i Brisela prema Moskvi, u Vladi Srbije očekuju dodatni pritisak da se Beograd priključi sankcijama Zapada prema Rusiji”.
– Iz Nemanjine 11 kažu da se očekuju dodatne „sugestije” zapadnih država da se Srbija, koja želi u EU, posle nesreće u Donjecku konkretnije odredi prema Rusiji – prenosi list.

Srbija je osudila obaranje aviona i zahtevali smo istragu o nesreći. Zalažemo se za prekid sukoba i dijalog, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić za Blic, koji podseća na izjavu premijera Aleksandra Vučića tom listu da se nada da Srbija, „ni kriva, ni dužna neće platiti najveću cenu zbog ovakvog užasnog zločina”.

Informer navodi da će „EU uskoro od Beograda zatražiti da jasno osudi „zločin proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine”, kao i da se pridruži politici Brisela koji je Moskvi uveo sankcije zbog aneksije Krima”.

Sagovornik Informera, „drugi čovek najmoćnije zapadne ambasade u Beogradu”, kaže da je „isteklo vreme srpske neutralnosti” i da posle rušenja malezijskog aviona i ubistva skoro 300 ljudi, srpska vlast mora da zauzme jasan stav.
– Ovo je situacija u kojoj neutralnost više nije moguća. Srbija mora da osudi zločin ako hoće u EU. Srbija može da to ne uradi, ali onda više neće moći da računa na podršku Zapada. Ako srpska elita odluči da se potpuno okrene Moskvi i to je u redu, ali vi morate biti svesni posledica takve odluke – naveo je list reči sagovornika.