Srbin uhapšen u Španiji: Na jahti pronađena tona kokaina

Španske vlasti su zaplenile gotovo tonu kokaina sa jedne jahte u blizini Kanarskih ostrva i uhapsile tri člana posade tog plovila, među kojima je i jedan državljanin Srbije, saopštilo je danas špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Čamac španske Carinske uprave je juče presreo jahtu “Liberti bel” oko 200 nautičkih milja (370 kilometara) južno od španskog ostrva Gran Kanarija, navodi se u saopštenju, koje je prenela agencija AFP. Carinski službenici i policajci su u unutrašnjosti jahte otkrili gotovo 950 kilograma kokaina, koji je zaplenjen i do sutra ujutro će biti transportovan u luku Las Palmas.

– Činjenica da su posadu jahte činila dva Ukrajinca i jedan Srbin ponovo potvrđuje umešanost kriminalnih grupa u transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu – saopštilo je špansko Ministarstvo.

Španska policija je prošle nedelje, takođe u blizini Kanarskih ostrva, zaplenila gotovo 600 kilograma kokaina sa jedne jedrilice registrovane u Češkoj i uhapsila četiri člana posade, sve državljane Češke. Španske vlasti su prošle godine zaplenile ukupno 27 tona kokaina ili 28,6 odsto više u odnosu na 2012. godinu.