“SREO SAM SE S MLADOŠĆU FANTASTIČNE LEPOTE”: Tajna pisma otkrivaju da je slavni ruski kompozitor bio GEJ!

Čajkovski
Wikipedia

Uprkos pokušajima Rusije da sakrije 'mračnu tajnu' svog poznatog kompozitora, objavljena su necenzurisana pisma!

 

Reči kojima jedan od najpoznatijih svetskih kompozitora opisuje svoje snažne emocije nežne su i strastvene. Pisma koja su prepuna takvih poruka prema osobi koju voli i želi dugo godina su bila skrivena od očiju javnosti. Bili su tajna jer pokazuju da je objekat čežnje i strasti Petra Iljiča Čajkovskog bio drugi muškarac.

Pisma su po prvi put, u celosti, objavljena u Velikoj Britaniji. U jednom od njih Čajkovski je pisao o mladom slugi, u kojeg je kako je sam napisao “zaljubljen više nego ikad pre“. Dodao je Čajkovski i sledeće redove: “Bože moj, kako anđeosko biće i kako želim biti njegov rob, njegova igračka, njegova imovina“.

U našoj knjizi svi tekstovi objavljeni su u celosti, nema nikakve cenzure ili selekcije –  rekla je Marina Kostalevski, urednica knjige “The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive”, objavljene u SAD-u i Velikoj Britaniji.

RUSIMA NA ČAST, SRBIMA ZA PONOS! Čajkovski je najlepši marš komponovao U SLAVU NAŠE VOJSKE, a imao je i divan razlog za to

Naglašava da je homoseksualnost Čajkovskog već odavno prihvaćena na Zapadu, ali u Rusiji je “i dalje predmet vrućih i često ružnih javnih rasprava”.

Kada je rusko izdanje objavljeno 2009. godine, mnogi ga Rusi nisu doživeli kao konačan argument, dokaz u raspravi koja je o njegovoj seksualnosti trajala godinama. Neki čitaoci su čak doveli u pitanje autentičnost pojedinih pisama koja su se čuvala u arhivama. Rusko izdanje, tako uprkos bogatstvu novih informacija, nažalost nije izbrisalo dugogodišnje predrasude oko njegove seksualnosti u njegovog rodnoj zemlji – naglasila je Kostalevski.

KLASIČNA MUZIKA JE SPAS: Nećete verovati šta sve možete IZLEČITI slušajući Mocarta, Verdija ili Čajkovskog!

U jednom pismu kompozitor je napisao kako se susreo “s mladošću fantastične lepote” i nastavio:

Nakon naše šetnje, ponudio sam mu nešto novca, što je on odbio. On to radi iz ljubavi prema umetnosti i obožava muškarce s bradama.”

Kostalevski, vanredna profesorka ruskog na koledžu u Njujorku, rusku cenzuru njegovih pisama i ostalih dokumenata potvrđuje i činjenicom da ovaj ranije pomenuti odlomak nije bio prikazan u verziji ranije objavljenih pisama u ruskom izdanju ili u engleskom prevodu, piše “The Guardian”.

U još jednom odlomku koji je ranije bio izostavljen kompozitor je pisao o homoseksualnom poznaniku.

Petashenka je dolazio s kriminalnom namerom posmatranja kadeta, koji su bili tačno naspram našeg prozora. Ja sam pokušao da obeshrabrim ove kompromitujuće posete i imao sam nešto uspeha.”

Njegova pisma čuvaju se u arhivama muzeja Čajkovskog u gradu Klinu, severozapadno od Moskve, gde je živio godinu dana do svoje smrti 1893. godine. Umro je tokom epidemije kolere u 53. godini.

TAJNA VELIKOG KOMPOZITORA: Evo zašto se Đuzepe Verdi NI NA JEDNOM PORTRETU NE SMEJE

Većina tih pisama nikada pre nisu bila objavljena na engleskom jeziku. Prikazuju svakodnevan život i intimne misli kompozitora poznatog po velikim delima – između ostalih i operi “Evgenije Onjegin”, baletima “Labudovo jezero” i “Krcko Oraščić”, kao i šest simfonija i velikog niza ostalih dela.

Rusima je bilo nezamislivo da prihvate činjenicu da je ugledni kompozitor, kog su smatrali svojim nacionalnim blagom, bio homoseksualac. Među cenzurisanim delovima pisama bila su i ona u kojima Čajkovski iz Italije piše svom bratu.

Oko devet sati otišao sam u šetnju. Neki svodnici, znaš tu vrstu, pretpostavili su šta tražim i nisu hteli da me puste na miru. Mamac koji su koristili kako bi upecali ribu (mene) bio je divan mladi stvor. Morao sam pružiti veliki otpor budući da je mamac bio jako uspešan. Ne znam da li su želeli da me ucenjuju ili da samo izvuku nešto novaca od mene, ali nisam dozvolio da me uvuku.”

BAJKOVITI ŽIVOT KASTRIRANOG PEVAČA: Porodica ga je UNAKAZILA zbog bogatstva, ali je zato i postao NAJBOLJI!

U jednom drugom pismo napisao je da oseća “muku neodlučnosti“.

Imao sam dogovoren sastanak za večeras. Bila je to zaista gorko slatka dilema. I konačno sam odlučio da odem. Proveo sam dva apsolutno sjajna sata u najromantičnijim okolnostima. Bio sam u strahu, bio sam oduševljen, bojao sam se i najmanjeg zvuka. Zagrljaji, poljupci, odličan stan… nežan razgovor, kakav užitak!”

Čajkovski je ostavio oko 5000 pisama, a Kostalevski je rekla da ovo novo izdanje sadrži “niz nikada ranije objavljenih porodičnih pisama”. Obnovljeni su i delovi koje je iz sadržaj izbacio njegov mlađi brat Modest Iljič Čajkovski i ostali ruski biografi.

Ono što posebno brine jeste i dalje prisutna ruska potreba cenzurisanja bilo kakvog pomena činjenice da je Čajkovski bio homoseksualac, pa je zato i upitno koliko će ova ‘vrata’ u intimni svet kompozitora zapravo ostati otvorena.

Pisma pokazuju, osim homoseksualnosti, i kompozitorovu skromnost. Pisao je o svojoj “neverovatnoj sramežljivosti” i nizu godina koje je proveo “pre nego što sam shvatio da sam kao kompozitor, samo talentovana osoba, a ne neki izvanredni fenomen“.