SRS: Režim ne sme protiv Šešeljeve volje

Srpska radikalna stranka (SRS)saopštila je danas da je zahtev Haškog tribunala da se Vlada Srbije izjasni o garancijama za moguće puštanje njenog lidera Vojislava Šešelja na privremenu slobodu dokaz da je Tribunal već trebalo da donese odluku o obustavljanju postupka.

– Ako bi režim (premijera) Aleksandra Vučića i (predsednika) Tomislava Nikolića postupio po nalogu pretresnog veća, onda bi s njima učestvovali u zaveri protiv Vojislava Šešelja – navodi se u saopštenju SRS-a.

Haški tribunal pozvao je u utorak Vladu Srbije da se izjasni o garancijama za moguće puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude.

Raspravno veće predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija zatražilo je od vlasti u Beogradu da se izjasne da li mogu da garantuju za sprovođenje uslova pod kojim bi Šešelj, na inicijativu samog veća, bio privremeno oslobođen.

– Šešelj se već izjasnio pod kojim uslovima bi prihvatio eventualno puštanje na privremenu slobodu i postupanje režima suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo bi direktan obračun s njim – ističe SRS.

Od srpske vlade se traži i da „obeća da će Šešelja smesta uhapsiti ako prekrši uslove i oduzeti mu pasoš i ne dozvoliti mu da se bilo gde kreće ili putuje s mesta gde će boraviti”.

Vlada Srbije će morati da garantuje i Šešeljevu bezbednost tokom boravka na privremenoj slobodi i Tribunal obavestiti ako ona bude ugrožena. Od vlasti u Beogradu očekuje se i da spreči Šešeljev kontakt sa žrtvama i svedocima, kao i mogućnost njegovog uticaja na njih u bilo kakvom obliku.

Ukoliko Šešelj prekrši uslove, srpske vlasti biće dužne da odmah obaveste Tribunal. Rok za izjašnjavanje vlasti Srbije o garancijama za Šešelja je nedelju dana.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je juče da nije zvanično obavešteno o zahtevu Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za moguće puštanje optuženog Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude.

U Ministarstvu pravde agenciji Beta je rečeno da po proceduri Haški tribunal o sličnim zahtevima obaveštava Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje zatim zahteve šalje Ministarstvu pravde, zaduženom za međunarodnu pravnu pomoć.loading...