Staljin je za Hitlerovo samoubistvo saznao TELEFONOM, a njegova PRVA REAKCIJA bila je POTPUNO RAZUMLJIVA

Staljin i Hitler
Wikipedia/Kolaž

Početkom maja 1945. godine komandant Prvog Beloruskog fronta Georgije Žukov poslao je u Moskvu najvažniju vest za četiri godine rata. Maršal je informisao vrhovnog komandanta Josifa Staljina o Hitlerom samoubistvu.

 

Grupa oficira Vermahta sa belom zastavom pojavila se na frontu 8. Gardijske armije 1. maja u četiri sata ujutru. Načelnik glavne komandantske nemačke armije Hans Krebs, koji je bio na čelu pregovarača, zatražio je sastanak sa komandantom vojske Vasilijem Čujkovom, izjavivši da mora preneti izuzetno važnu i hitnu poruku, piše Sputnjik

Nemačka poruka koju su potpisali Borman i Gebels, indirektno je upućena Staljinu, a glasila je: “Berlin, 30. april 1945. Treći Rajh. Obaveštenje. Ovlastili smo načelnika Generalštaba pešadijske vojske generala Hansa Krebsa da dostavi sledeću poruku: Obaveštavam lidera sovjetskih naroda da je dana 30. aprila 1945. godine u 15.50 časova lider nemačkog naroda Adolf Hitler izvršio samoubistvo”.

LUDILO I PARANOJA DO POSLEDNJEG DAHA: Samo nekoliko sati pre smrti HITLER JE NAPISAO OVAJ TESTAMENT

Bilo je to početak kraja četvorogodišnje noćne more poznate kao Drugi svetski rat. Krebs se nadao pregovorima, ali su oni potpuno propali. Sovjetska komanda je odbila da pregovara, istakavši da mogu samo da pregovaraju o bezuslovnoj kapitulaciji.

 

Staljin je za Hitlerovu smrt saznao preko telefona odmah nakon što je Krebs stigao u sovjetski štab.

Georgije Žukov je spominjao da je pitanja Krebsu postavljao lično Staljin preko njega i Čujkova. Sovjetski lider je skeptično reagovao na vest o samoubistvu svog najvećeg neprijatelja. U nju uopšte nije verovao već je bio skloniji da pomisli da je u pitanju prevara. 

Neprepoznatljivi simbol užasa: Ovo je POSLEDNJA FOTOGRAFIJA ADOLFA HITLERA i pokazuje SAV OČAJ LUDOG DIKTATORA (FOTO)

Telegram koji je Žukov kasnije poslao u Moskvu zapravo je bio čista formalnost.

Svet je za Hitlerovu smrt saznao 2. maja 1945. godine, kada je nemački radio objavio da je “firer ubijen sa oružjem u rukama štiteći Berlin“. Vodeći svetski mediji su sa zadovoljstvom preneli vest.

Moskva je zauzela stav da su ova saznanja samo novi nemački trik.

– Širenjem izjave o Hitlerovoj smrti nemački fašisti se očigledno nadaju da će Hitleru dati priliku da se povuče sa scene i da pređe na neku drugu poziciju – objavila je telegrafska agencija Sovjetskog Saveza.