Stefanović novi šef DS u skupštini Srbije

Gordana Čomić biće nova zamenica predsednika Demokratske stranke, dok će Borislav Stefanović biti šef poslaničke grupe DS-a u parlamentu.

Kako saznaje Blic, sa ovim predlozima lider demokrata Bojan Pajtić izaći će pred članove Glavnog odbora, koji će biti održan u nedelju. Pajtić je dugo razmišljao koga da predloži za ove dve stranačke funkcije.

Prvobitna ideja je da za svoju zamenicu postavi Natašu Vučković, ali je, kako navodi naš sagovornik, ona taj predlog odbila.

– Pajtić je želeo da njegov zamenik bude žena, a Stefanović, iako je dobio najviše glasova od svih potpredsednika, nije ni figurirao za tu funkciju. Na kraju će to mesto dobiti Čomićeva, iako je na izborima dobila najmanje glasova – kaže Blicov izvor.

Bilo je neizvesno i ko će biti postavljen za šefa poslaničke grupe. Pajtić je dugo vagao između Dejana Nikolića, koji je u trci za lidera partije vodio njegov izborni štab, i Borislava Stefanovića, koji je u prošlom sazivu vodio demokrate u Skupštini, a blizak je i bivšem lideru Draganu Đilasu. Na kraju je odlučeno da on ponovo zauzme tu funkciju, dok će Nikolić biti njegov zamenik u parlamentu.

Na sednici Glavnog odbora biće izabran i predsednik Izvršnog odbora DS-a, a na to mesto doći će Goran Ćirić. Na toj poziciji zameniće ga Radoslav Milojičić Kena.
Za generalnog sekretara stranke biće predložen Branislav Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, dok će sekretar DS najverovatnije biti Milan Popović, bivši predsednik beogradske opštine Zvezdara.

Najneizvesnija trka mogla bi da se vodi za mesto internacionalnog sekretara. Kako saznajemo, predlog Bojana Pajtića je da na tu funkciju dođe Vladimir Todorić, dok bi struja Dragoljuba Mićunovića tu volela da vidi Vesnu Marjanović. Portparol stranke bi i ubuduće trebalo da bude Aleksandra Jerkov, a ona će biti postavljena i za šefa Informativne službe DS-a.

U nedelju će biti izabrani i članovi Političkog saveta i tu ne bi trebalo da bude promena. Dragoljub Mićunović će, kako saznajemo, predložiti iste ljude koji su u tom stranačkom organu bili i do sada.