Stigao zahtev od Haga: Vraćamo vam Šešelja

U Ministarstvu pravde je potvrđeno da im je stigao nalog sudskog veća Haškog tribunala, kojim je od Srbije zatražena garancija za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja

Ministarstvo pravde je zvanično primilo nalog sudskog veća Haškog tribunala, kojim je od Srbije zatražena garancija za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja.

Zahtev tribunala je stigao tokom današnjeg dana, rečeno je Fonetu u Ministarstvu pravde.

Ranije je Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, objasnio da je Vlada Srbije do sada davala tipske garancije za sve građane Srbije koje je potraživao Tribunal, a koji su se dobrovoljno predali, ali da sada postoje uslovi Sudskog veća, koji će biti razmotreni kad zavnično stignu.

Tribunal je u problemu kad je reč o slučaju Šešelja iz kojeg ne zna kako da izađe, jer “čovek sedi u zatvoru 11,5 godina bez pravosnažne presude”, rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

U formalno pravnom smislu, nema prepreka da Šešelj dobije garancije, predočio je on, ali je istakao da je taj proces ‘dvosmerna ulica’ i da je do sad uvek postojala saglasnost okrivljenih i njihovih advokata na uslove Tribunala.

Ljajić je ukazao da se Šešelj protivi uslovima Sudskog veća, a Tribunal traži izlaz iz situacije koju je sam stvorio.

Prema njegovim rečima, Vlada Strbije će biti korektna i ravnopravna prema svim optuženicima, ali saradnja mora biti dvosmerena.

On je napomenuo da Tribunal ni sada ne zna kad će biti datum izricanja presude, ponavljajući da je slučaj Šešelja pun presedana i manjkavosti.

Ljajić je dodao da Vlada nema nikakav kontakt sa Šešeljom, a jedina komunikacija sa haškim optuženicima se obavlja preko Ambasade Srbije u Holandiji.

 loading...