SVADBENI OBIČAJI ŠIROM SVETA: Od borbe za mladu, preko brzog jedenja čorbe do razbijanja posuđa

Venčanje
Pixabay.com

Svadbeni običaji su različiti širom sveta zahvaljujući njihovoj kulturi, istoriji, folkloru, veri...

Mi vam predstavljamo samo neke od najinteresantnijih običaja, i nadamo se da ćete uz pomoć ovog teksta saznati šta od ovoga (ne) biste želeli na svom venčanju iz snova.

Rusija

Pre venčanja se organizuje neka vrsta aukcije, gde je mlada konačna nagrada.
U toku licitacije postavljaju se pitanja o budućoj nevesti, a mogu se praviti opklade koliko dobro muškarac poznaje svoju buduću suprugu.

Francuska

Nakon svadbe, prijatelji mladenaca moraju da skupe sve ostatke hrane i preostali alkohol, i stave sve to u jednu kofu iz koje mladenci moraju sve da pojedu.
Nadajmo se da se nećemo venčati u Francuskoj…

Švajcarska
Ukoliko je neka žena pozvana na venčanje, ne bi trebalo da obuče crvenu haljinu, sem ako nije na neki način povezana sa mladoženjom, i ako ne želi da priča o sebi tokom cele svadbe.

Poljska
Da bi brak bio srećan, svadba se mora proslaviti u mesecu koji sadrži slovo R.

Danska
Mlada ne bi trebalo da šije sebi venčanicu za taj veliki dan. U slučaju da to ipak uradi, svaka nit te haljine predstavljaće jednu suzu koju će proliti za vreme bračnog života.

Nemačka
Polterabend je naziv neformalne proslave koja se organizuje veče pred venčanje. Običaj je da se polomi jedan predmet od porcelana, a zatim da mladenci sve počiste.

Slovačka
Nakon što gosti pristignu na venčanje, mladenci treba da bace na zemlju čaše, a onda moraju da skupe krhotine stakla i počiste ih.

Indija
Blještava odeća i nimalo skromnosti jesu glavne karakteristike svadbe na indijski način. Ovo je idealna prilika da pokažete sav svoj nakit.

Češka
Umesto klasične svadbene torte, u Češkoj je običaj da se jede mnogo zdravija čorba sa rezancima, koju po svoj prilici mladenci moraju brzo pojesti pred svima.

Mađarska
Otimanje mlade pre svadbe do skoro je bio vrlo popularan običaj. Ako bi neko uspeo da otme buduću mladu pre braka, to bi značilo da mladoženja nije u stanju da je štiti i da ne zaslužuje da je oženi.

Finska
Dan pre venčanja, buduća nevesta, njena majka i deveruše se tradicionalno sastaju u sauni.

Italija
Krevet gde će mladenci provesti prvu bračnu noć moraju namestiti dve neudate devojke.

Španija
U toku proslave mladencima se daje trinaest novčića. Ti novčići se nazivaju „arras“ i predstavljaju podelu sopstvenih dobara i onoga što će mladenci zaraditi u budućnosti.

Holandija
Čep prve boce šampanjca otvorene na proslavi, mora se staviti ispod jastuka na krevetu gde će se provesti prva bračna noć. Ovo će dovesti do zadovoljavajuće seksualne aktivnosti u toku braka.

Brazil
Umesto što baca klasični buket cveća, mlada baca figuricu svetog Antonija, zaštitnika braka. Srećnica koja je uhvati, udaje se sledeća.

Možda smo vas ovim tekstom inspirisali i motivisali da vam venčanje bude jedinstveno na ovim prostorima, a možda ste sada još sigurniji da želite pravu srpsku, tradicionalnu svadbu. Na vama je da odlučite!