Sve učenje počinje razumevanjem: Evo zašto više NIJE DOVOLJNO govoriti SAMO JEDAN STRANI JEZIK

turisti
Pixabay.com

Danas su vremena drugačija nego nekada. Danas učimo svakodnevno, menjaju se dimenzije u kojima se krećemo, družimo i posmatramo svet. Okruženi smo novim izumima, stvarima, novim tokovima postojanja, novim izazovima. Sve je teže biti i ostati u toku sa svim onim što se dešava, sa znanjima i novitetima svakodnevnog života, poslovnog komuniciranja, administracije, obrazovanja i tehnologije. Sve nam je dostupno. Ali kako?

 

Sve znanje počinje razumevanjem. Za sve što radimo moramo biti osposobljeni kako bismo mu pristupili sa određenim predznanjem, sa spremnošću da se uhvatimo u koštac sa oblašću koja nam je manje ili više poznata.

Velika je verovatnoća da taj naš novi svet uključuje saradnju i usmerenost ka celom svetu. Znanje je sve dostupnije. Tu su elektronske knjige, seminari na internetu, grupe i forumi, blogovi. Svi oni su tu da nam ponude neposredno iskustvo iz prve ruke, praktično znanje, studije slučaja, zabavne sadržaje, analize, pomoć da savladamo bilo šta što nas zanima.

Najednom, naš život je odavno postao globalna stvar.

Onda su tu i putovanja, dostupnost raznoraznih mesta, zajednica, mogućnosti da se nova sredina iskusi punim plućima, srcem, gastronomskim uživanjem, provodom, upoznavanjem ljudi i istorijata neke nove lokacije iz naših snova ili vezano za naš posao.

I kako onda mi možemo da maksimalno iskoristimo tu novu platformu života i rada koja nam se otvara svakodnevno? Kako da nam sve to postane dostupno? Kako da se jedni sa drugima razumemo?

Najpre, svakako, treba osmisliti svoje sfere interesovanja. Izabrati svoju profesiju, svoj lični put i željeni cilj.

Za srećan život moramo znati kako on u našim željama izgleda. Kuda smo mi to pošli.
Treba sticati određene veštine i ulagati vreme i snagu da se kao stručnjaci i lideri sopstvenih života naoružamo alatima neophodnim za kompetentno bavljenje bilo čime.

Iznad svega, važno je biti pismen, obrazovan i vladati jezicima.

Nekada je bilo dovoljno znati samo maternji jezik i mogli ste provesti na jednoj poziciji čitav svoj radni vek. Zatim je bila prednost poznavanje engleskog jezika. Onda je to postala premisa koja se podrazumeva, bez koje zaista nema mnogo mogućnosti za napredak.

A danas – pored maternjeg i engleskog jezika, izuzetno se ceni poznavanje makar još jednog stranog jezika, pa bio on nemački, francuski, ruski, italijanski, španski ili bilo koji od mnogih svetskih jezika.

Naravno, često nemamo dovoljno vremena, opterećeni smo poslom ili traganjem za istim, ispitima ili domaćim zadacima u školi, sportom ili drugim dodatnim obavezama. Zato moramo sami postavljati svoje prioritete. Postoje stvari koje se više ne dovode u pitanje. A to je upravo učenje stranih jezika.

Naravno, problem je često koju školu stranih jezika izabrati, posebno u Beogradu u kojem je ponuda ogromna i svi nude uspeh, a onda često imamo osećaj razočaranja kada već uložimo napor i vreme i novac i na kraju neretko-moramo sve ispočetka.
Dobar odabir škole jeste oduvek bio temelj napretka.

Pored toga, često je teško naći termin, grupu ili lokaciju najbližu našem domu kako bismo gubili najmanje vremena i najbolje uskladili sve obaveze.

Najčešće pravimo izbor na preporuku, a rezultati koji su dokazani u mnogome nam mogu pomoći da ne lutamo i ne menjamo škole, već postanemo deo sistema koji vodi računa o nama. Svako voli kada neko brine o našem napretku, usklađuje nastavu sa našim obavezama, brine čak i individualno o nama, pomaže zaposlenima i u čitavim firmama da unaprede svoj kadar i svoje poslovanje, brine o deci, njihovom razvoju, uživanju u nastavi, ljubavi prema samom procesu učenja.

Nema mnogo ovakvih škola jezika u Beogradu. Otkrijte onu pravu koja će vam biti kuća tokom mnogih meseci, čak i godina i napravite vaš izbor. Budite strpljivi, odlučite da naučite i spremite se za svoju budućnost!