Svedok na suđenju Mladiću demantovao tužioce: Niko nije naredio gađanje civila

Tužioci na haškom procesu Ratku Mladiću dokazivali su danas da je Vojska Republike Srpske 1995. nasumično ispaljivala modifikovane avio-bombe na Sarajevo, a svedok odbrane Vladimir Radojčić to je negirao.

Optužnica generala Mladića (71), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Pukovnik Radojčić, koji je u to vreme bio komadant Ilidžanske brigade VRS, juče je potvrdio da je u aprilu i junu 1995. naredio ispaljivanje dve modifikovane avio-bombe na zgrade televizije Sarajevo zato što je „emitovala najcrnju propagandu protiv mog naroda” i
Osnovne škole „Aleksa Šantić” u Hrasnici, u kojoj je bio „Centar za obuku specijalnih snaga Armije BiH”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Dermot Grum (Groome) danas je tvrdio da 7. aprila 1995. Radojčićeva jedinica nije ni ciljala zgradu škole, nego je bombu nasumično ispalila na „centar Hrasnice”.
– To apsolutno nije istina – odgovorio je svedok.

Zastupnik optužbe, Radojčiću je potom predočio naređenje komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića da u centru Hrasnice modifikovanom avio-bombom gađa „najvrednije ciljeve gde će biti izazvane najveće ljudske žrtve”.

Radojčić je odgovorio da se naređenje odnosilo na neprijateljsku živu silu, a ne na civile, i da ga je tako shvatio i sproveo.
Naznačio je i da je komandant ABiH u Hrasnici „imao obavezu po međunarodnom ratnom pravu da ukloni civile iz područja” iz kojeg je prethodna tri dana napadao VRS, ali da „on to nije uradio”.

– Kad bih dobio naređenje da gađam civile avio-bombom, ja to nikad ne bih učinio… Ja bih odbio to naređenje… Kad u naređenju piše ispaliti bombu na cilj, ja pod tim podrazumevam vojni cilj – rekao je Radojčić, ocenjujući da je naređenje za napad na Hrasnicu „nespretno napisano”.

Svedok je, odgovarajući na pitanja tužioca Gruma, potvrdio da je „znao da u Hrasnici ima civila, ali da gađa oblast u kojem nema civila”.

– Promašili smo cilj, ali ne za toliko da bismo ugrozili civile – rekao je on.

Iako je bomba promašila svoj cilj za „dvadesetak metara”, general Milošević bio je, po Radojčićevim rečima, „zadovoljan” učinkom zato što je eksplozija zaustavila napade ABiH iz tog područja.

Po optužnici protiv Mladića, modifikovana avio-bomba je 7. aprila 1995. uništila jednu i oštetila 11 kuća, pri čemu je stradala jedna osoba, a ranjena su tri lica.

Zastupnik optužbe će unakrsno ispitivanje pukovnika Radojčića okončati u sredu, 2. jula. U ponedeljak i utorak, suđenja Mladiću neće biti zbog obaveza dvojice sudija u drugim predmetima.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.loading...