Svedok na suđenju Mladiću opovrgao navode tužilaštva: ‘Niko nije silovao Muslimanke u Foči’

Iskazom svedoka Milana Vujičića, odbrana generala Ratka Mladića opovrgavala je danas pred Haškim tribunalom optužbu da su srpski vojnici masovno silovali Muslimanke u Foči 1992.

Po optužnici, koja generala Mladića (71) tereti, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, u opštini Foča je taj progon imao razmere genocida.

Vujičić je izjavio da je noću „čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj sali Partizan” koje je nazvao „prihvatilištem”.

Naznačio je da su one u Foču bile dovedene iz okolnih sela, „koja su napustile muslimanske snage”, kako bi bile „zaštićene od srpskih paravojski”.

Preko dana, žene su mogle slobodno da se kreću, izjavio je svedok, a noću su se same zaključavale.

– To je bilo čisto prihvatilište… To su bile slobodne žene… samo su bile na jednom mestu da bi se efikasnije mogle zaštititi – rekao je Vujičić.

Precizirao je da je stražu kod Partizana davao „samo četiri noći” i da mu je bilo „rečeno da niko ne sme da uđe” kod žena.

– Niko nije dolazio i nikakav problem nismo imali – rekao je on.

Upitan da li je čuo da je kasnije bilo incidenata i seksualnog nasilja nad ženama u Partizanu, odgovorio je: „Ja stvarno nisam čuo da je bilo bilo kakvih incidenata… bio sam na frontu… Nemojte me pitati, ja o tome ništa ne znam”.

Haški tribunal je u više ranijih presuda utvrdio da su u sali Partizan, srednjoj školi, na Buk-Bijeloj i drugim lokacijama u Foči srpski vojnici učestalo silovali i seksualno zlostavljali muslimanske žene, uključujući i maloletnice.

Sličan odgovor, svedok je dao i na pitanje zna li išta o sudbini muslimanskih muškaraca zatvorenih u Kazneno-popravnom domu u Foči.

Sugerisao je da su starci, početkom sukoba, tu bili sklonjeni radi sopstvene sigurnosti i da su mogli da napuste Foču, dodajući da o ostalim pritvorenicima ne zna ništa.

Prema optužnici protiv generala Mladića i ranijim presudama, u tom zatvoru počinjeni su teški zločini nad pritvorenicima.

Vujičić je potvrdio da su u okolini Foče, po izbijanju rata, delovale paravojske iz Srbije i Crne Gore, koje su pljačkale muslimanske, ali i srpske kuće.

Vlasti su ih potom suzbile, nakon što je „u Foču dolazio Ratko Mladić i sredio stanje”.

Svedok nije negirao da su džamije u Foči bile uništene i oštećene, ali je tvrdio da se to, u većini slučajeva, desilo tokom borbi, jer su muslimanske snage sa minareta otvarale vatru i džamije koristile kao skladišta municije i eksploziva.

Izvođenje dokaza, Mladićeva odbrana nastaviće sutra.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje „plavih šlemova” UN za taoce, 1992-95.