Svetski dan borbe protiv dijabetesa: Evo kakvu su podršku dobili ove godine (VIDEO)

Procenjuje se da više od 371 milion ljudi širom sveta boluje od dijabetesa i da broj obolelih svakodnevno raste. Danas, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa, ISA posebno skreće pažnju na važnost pravilne ishrane i zdravog načina života. U okviru podrške Svetskom danu borbe protiv dijabetesa, ISA (Međunarodna asocijacija proizvođača i konzumenata zaslađivača) pristupa ovoj važnoj temi na originalan i zabavan način i predstavlja posebno napravljen crtani film, kao i niz recepata za zdrav doručak iz cele Evrope.

Ovaj crtani film je treći u nizu video materijala koje je ISA napravila za Svetski dan borbe protiv dijabetesa i promoviše ovogodišnje teme – pravilnu ishranu, zdravije izbore i značaj doručka. Dvominutni crtani film prati četiri ”niskokalorična heroja” u gradu koji se odlikuje nepravilnim navikama u ishrani i načinu života. Dok idu po gradu, svaki od naših heroja, koji predstavljaju različite zdravstvene teme, pokazuju prednosti malih promena i pametnih zamena, uključujući upotrebu niskokaloričnih zaslađivača, koje pomažu stanovnicima ovog grada da vode zdraviji život.

Pored toga, uz podršku stručnjaka za dijabetes i ishranu iz cele Evrope, ISA je sakupila razne recepte za doručak sa malim sadržajem šećera da bi pomogla ljudima, uključujući osobe sa dijabetesom, da poruke iz crtanog filma primene u svakodnevnom životu. Ovi recepti pokazuju kako smanjenjem ili zamenom šećera niskokaloričnim zaslađivačima, svi mogu da naprave ukusna jela koja će im omogućiti da uživaju u slatkom ukusu za doručak bez viška kalorija.

Stvaranje svesti je prvi korak ka smanjenju rizika od dijabetesa i zdravstveni stručnjaci se slažu da postoje jednostavne promene u ishrani i načinu života koje mogu da budu efikasne u sprečavanju/odlaganju pojave dijabetesa, kao i njegovoj kontroli.

Prema rečima dr Ajmilije Papakonstantinou, dijetetičaru i predavaču u oblasti ishrane i metabolizma na Univerzitetu za poljoprivredu u Atini, ,,niskokalorični i nekalorični zaslađivači ne utiču na nivo glukoze u krvi i u stvari pomažu u dugoročnoj glikemijskoj kontroli, što znači da osoba sa dijabetesom može da ima veći izbor i da se uspešnije pridržava predloženih planova ishrane”.

Kroz redovno vežbanje i pametne zamene hrane i pića zaslađenih šećerom onima koji su zaslađeni niskokaloričnim zaslađivačima na dnevnom nivou, moguće je uživati u bogatijem izboru hrane i slatkom ukusu bez povećanja nivoa šećera u krvi ili veće potrebe za insulinom. Obezbeđivanjem slatkog ukusa bez kalorija, niskokalorični zaslađivači mogu da daju koristan doprinos zdravoj ishrani kojom se kontroliše unos kalorija.

Za pristup crtanom filmu Niskokalorični heroji i receptima, kao i za više informacija, posetite sajt www.sweeteners.org.